Tekst: Pia Leskovsky
Foto: Per-Espen Løchen
Visste du at Jotun startet sitt malingseventyr med bare fire ansatte? Eller at Torp kunne ha vært en NATO-base for flere tusen amerikanske soldater?
Høstens quizsesong er i gang. Både James Clark og Corner Fun Bar arrangerer jevnlige quizkvelder der du kan teste din viten.
Her kommer ti kjappe fakta om hjembyen som kan være nyttig å kunne hvis du blir spurt av en quizmaster eller bare vil brife litt med lokalkunnskapene.
Kommunens våpenskjold
Byens kommunevåpen har navnet “Mot og Styrke”. Motivet i sort på gull er en gjengivelse av Hvalfangstmonumentet, utført av oslokunstneren Knut Steen. Det opprinnelige forslaget ble laget av dagens kommunalsjef, Erik Rastad. Kommunen inngikk en avtale med Steens familie om bruk av motivet i kommunevåpenet.
Ruklabekken
Rukla var en av Sandefjords mange bekker som rant gjennom sentrum. Her fanget barn igler og solgt dem til apoteket. Iglene var ansett som “vidundermedisin” til å suge ut sykdommer av blodet. Etter å forårsaket store problemer under flom, ble Rukla lagt i rør på 1950-tallet. Deler av Sandefjordsveien ligger i dag over bekkeløpet. Området mellom Nybyen og Solvang blir nå gjerne omtalt som Rukla.
Hvalskytter “Lars Faen”
Lars Andersen, eller “Lars Faen” som han ble kalt, var sandefjording og verdens antatt beste hvalskytter. I løpet av 55 år skal han ha skutt nærmere 7.000 hvaler. Andersen var i hans storhetstid på 1930-tallet blant Norges største kjendiser og en av hjembyens rikeste menn.
Kunstnerisk utsikt
Preståsen ble tatt i bruk som byens naturpark i 1914. Området var opprinnelig en del av Sandar prestegård, derav navnet. Etter at Sandefjord Bad ble opprettet i 1837, var Preståsen et populært mål for gjestenes utflukter. Flere kunstmalere lot seg inspirere av den flotte utsikten over byen og fjorden, blant andre Hans Gude.
Startet malingseventyr
Jotuns aller første navn var Jotun Kjemiske Fabrikk A/S. Odd Gleditsch startet en farvehandel og skipsrekvisitabutikk i 1920. Forretningen ble leverandør til den lokale hvalfangstflåten. Fabrikken etablerte han seks år senere. Til å begynne med hadde Jotun bare fire ansatte. Transport av ferdigvarene gikk stort sett med en gammel motorsnekke og en drakjerre.
En komplett suksess
Fra et historisk perspektiv er Sandefjord kjent for hvalfangst, rederier og maling. De siste årene har byen kunnet smykke seg med enda en tittel, nemlig “Norges ledende netthandelsby”. Komplett startet netthandel i 1996 og var først ute. Senere fulgte store nettbutikker som Fjellsport, Skitt Fiske og DressMyKid.
Helbredende trehus
Sandefjord Kurbad ble åpnet i 1837 av byens første faste lege, tyskfødte Heinrich Arnold Thaulow. Han tegnet selv badehuset med påkledningsrom og badefasiliteter. I begynnelsen importerte han helbredende gytje fra Strömstad, før det ble oppdaget gytjeforekomster rett nedenfor badet. Kurbadet ble drevet frem til annen verdenskrig og tiltrakk seg pasienter fra hele Europa. Dagens bygning fra 1899 er en av Europas største bevarte trebygninger fra sin samtid.
Nato fikk nei
Tidlig på 1950-tallet ønsket USA seg en norsk Nato-base med 75 amerikanske bombefly og rundt 3.000 soldater i Vestfold. Slik kunne Torp ha blitt det Keflavik ble på Island. Men stortingets utenrikskomite sa nei. I stedet ble det åpnet lufthavn. I 2023 hadde Torp Sandefjord lufthavn over 1,9 millioner reisende.
Byparken ble til
Sentrum har vært rammet av større bybranner hele fire ganger. Den aller største var i 1900 og førte til omlegging av gatenettet da byen skulle gjenoppbygges. De nærmeste kvartalene langs Kongens gate, Rådhusgata, Kirkegata, Jernbanealleen og Storgata ble gjenreist stort sett i mur. Byparken, som tidligere var en åpen plass som ble kalt Kjærlighetstorvet, ble også bygget.
Skulpturbyen
Sandefjord er den byen i Norge med flest skulpturer i forhold til areal, over 100 verk totalt. På Midtåsen ligger en egen paviljong og skulpturpark hvor hele 16 av kunstneren Knut Steens verk er samlet.