Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjøre stor skade på både bil, sjåfør og passasjer. Ta fareskiltene på alvor, oppfordrer NAF. Foto: Colourbox

Viltpåkjørsler øker

Over 9.000 hjortevilt ble påkjørt av kjøretøy forrige vintersesong. – Nå kommer kulda og viltet trekker mer. Spesielt i distriktene er folk redde for å kjøre på vilt, sier rådgiver i NAF.

Hele 72 prosent av folk i distriktene er bekymret for å møte vilt på veien, viser tall fra NAFs Trafikantbarometer 2023. Og risikoen for viltpåkjørsler er aktuell. Statens vegvesen har de siste dagene varslet bilistene om økt fare for å møte på vilt i hele landet. Mer enn 9.000 hjortevilt ble påkjørt forrige vintersesong.

– Om vinteren er risikoen for å møte vilt spesielt stor. Viltet trekker mer i kulda, og salt på veiene kan føre til at de trekker ned på veier for å slikke salt, sier Svendsen.

Følg med på skiltene

Mange steder er viltfare skiltet. NAF-rådgiveren sier det er viktig å følge med på skiltene og redusere farten når du kjører inn i et område med viltfare.

– Beveg blikket og følg med på veiens sideterreng. Senker du farten med bare med ti kilometer i timen halverer man faren for en ulykke.

NAF anbefaler også å dempe lysstyrken på de mange skjermene som er i moderne biler.

– Noen skjermer har nattinnstilling, men det er ikke alltid godt nok. Skru ned intensiteten slik at du bevarer nattsynet. Risikoen for å møte vilt er størst i skumring og når det lysner, sier Svendsen.

Dette gjør du om uhellet er ute

Om du skulle være så uheldig å kjøre på et dyr er det viktig å markere stedet og varsle politiet på 02800.

– Ikke følg etter et påkjørt dyr. Dyret er med stor sannsynlighet skadet og kan gå til angrep. I tillegg gjør du jobben vanskelig for hunder som senere skal finne sporet etter dyret derom du har vært der før de kommer. Det beste du kan gjøre er å merke stedet der dyret gikk inn i skogen, sier Svendsen.

– Stopp på et trygt sted

NAF ber også bilistene om å være varsomme med hvor de stopper etter en påkjørsel.

– Stopp slik at du ikke er til hinder for annen trafikk, og ta på deg refleksvest. Om bilen ikke er kjørbar er det viktig at du markerer ulykkesstedet ved å sette ut en varseltrekant og at du kommer deg bort fra bilen, advarer NAF-rådgiveren.

Bakgrunn:  

Utdrag fra SSBs statistikk: https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/jakt/statistikk/registrert-avgang-av-hjortevilt-utenom-ordinaer-jakt

 . 2022-2023
Elg påkjørt av motorkjøretøy 1.162
Hjort påkjørt av motorkjøretøy 851
Villrein påkjørt av motorkjøretøy 2
Rådyr påkjørt av motorkjøretøy 7.273
Totalt 9.288

Viltpåkjørsler – Tenk på dine hverdagsreiser. Er du bekymret for følgende når du ferdes i trafikken?

. Sentralitet
. Store byer Mindre byer og tettsteder Distrikt
Ja 25 % 49 % 72 %
Nei 70 % 46 % 25 %
Vet ikke 5 % 5 % 3 %

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *