Tekst og foto: Mathea Log Liverød
I fjor ble de “superstjerner” på TV. Nå skal Sandefjord Ukuleleorkester ut på turné – i anledning Seniordagene.
Det var en mann fra vår fjord
Som ukulele han elsket på jord
Så kurs han satt opp
Fikk folka på topp
Nå spiller de i syd og i nord
Og to stolte medlemmer av dette høylytte og fargerike ensemblet som kaller seg Sandefjord Ukuleleorkester, det er Torunn Mortensen og Anne Marie Almaas.
Til uka skal de, i lag med resten av orkesteret, spille hele ti konserter rundt om i kommunen.
– Det blir hektisk, fastslår Almaas.
Konsertene skjer som en del av en nysatsing kalt Seniordagene og er i regi av Den kulturelle vandringsstaven. På Hjertnes kulturhus og rundt om på sentre i Sandefjord kommune skal det blant annet bys opp til sang og spill, foredrag og byvandring når Den Internasjonale Eldredagen skal markeres.
Mortensen og Almaas ramser ivrig opp noen steder de skal glede med sin artige underholdning, som inkluderer Andebu, Kamfjordhjemmet og Ranvikssenteret.
Repertoaret til orkesteret omfatter både gamle slagere og nyere hits:”Green Green Grass of Home”, “Hello Mary Lou” og litt av Jahn Teigen. For å nevne noen.
Om dagen går det blant annet i “Line” av Ole Ivars, forteller damene før de nynner i vei på melodien:
Line hold min hånd slik du pleide
Line det var meg som du holdt av

En dekade med ukulele
Onsdagskvelder møter Almaas og Mortensen opp sammen med resten av ensemblet til øvelse på Forsmannsenteret.
– Her spiller og synger vi. Og midt på så har vi en kaffepause hvor vi prater sammen, forteller Almaas.
Helt siden oppstarten for over ti år siden, har damene deltatt flittig på øvelser. Tiårsjubileet ble behørig feiret på Harmonie Arena i fjor med blant andre Anita Hegerland som gjest. Begge forteller de ble motivert til å være med på øvelser fordi de alltid har vært glad i å synge og spille.
– Hjemme var det bestandig sang, forteller Mortensen. Hun hadde både en far og bestemor med interesse for sang og musikk. Bestemoren var en kjent organist i byen.
Mortensen er takknemlig for at orkesteret lar henne dyrke ønsket hun har hatt i alle år om å synge og spille. De blir begge litt lei seg om det dukker opp noe som forhindrer dem fra å møte opp til en øvelse.
Ble TV-stjerner
At Mortensen nå er blitt den eldste i gjengen med gjennomsnittsalder rundt 70 år, stoppet heller ikke den spreke 81-åringen fra å lage ablegøyer da orkesteret gjorde noe så spektakulært som å delta på TV-programmet Norske Talenter i fjor. I form av et “gammel kjerring-kostyme” og stort kart for å illustrere for publikum at det er “Langt å gå” (Klovner i kamp), sjarmerte sandefjordingen både publikum og dommerne.
Kanskje er hemmeligheten til å holde seg evig ung nettopp denne vitamininnsprøytingen av en feststemt gjeng.
– For meg er det utrolig viktig å ha en hobby når en blir pensjonist. Man begynner på noe helt nytt og får veldig mange gode ukulelevenner. Det gir meg mye, sier Almaas.
En dag de opptrådte, stemte plutselig en tilhører i da Mortensen satte i gang med “La oss leve for hverandre”. Ifølge sykepleierne sa personen som stemte i aldri noe som helst i hverdagen.
Den største gleden du kan ha
Det begeistrer de to venninnene stort når folk får glede av det de spiller.
– Vi liker sanger med litt mening, sier Mortensen.
– Og som folk blir glad av når de hører på oss, tilføyer Almaas til lyden av høylytt og samkjørt orkesterøvelse nede i gangen.
Almaas legger også til:
– Vi syns det er hyggelig å reise rundt og synge for folk på eldresentre og sykehjem og sånne ting. Og det skal vi jo til uka.
PS: Hvis du også vil bli en mester på ukulele, kjører leder av orkesteret, Rolf Olsen, noen kurs utover høsten.