Arme riddere er en klassisk rett når man trenger å bli kvitt brød som har blitt tørt i kantene. (Foto: Brodogkorn.no)

Tre råd som redder brødet fra søppelbøtta

Hver dag kastes 170.000 brød i norske hjem. Her er de tre viktigste tingene du kan gjøre for å redde restene.

Matsvinn har igjen blitt et aktuelt tema, etter at Nationen meldte at det hver dag kastes 300.000 brød i Norge. Av disse står husholdningene for 170.000 brød i søpla.

Tallene kommer fra Norsk institutt for bærekraftsforskning, og forteller også at nordmenn totalt kaster hver femte bærepose mat de kjøper inn.

– Nå som forbrukere erfarer at prisene på matvarer har hatt en kraftig økning, er det mange som ønsker å redusere andelen mat som blir kastet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

For å bidra til å redusere matsvinn, har hun utarbeidet gode råd for hvordan man bedre tar vare på brødet.

– De som ønsker å gjøre en innsats for å spise opp maten, kommer veldig langt ved å følge disse tre spesifikke rådene, sier Nordbø.

Råd 1: Bli en racer på planlegging

Den største nøkkelen til suksess er å ikke kjøpe inn mer brød enn du kommer til å spise opp. Her kreves det altså litt planlegging foran ukeshandlingen. Hvor mange skiver pleier å gå til frokost, matpakker og kveldsmat i løpet av en uke? Skjer det noe spesielt som gjør at det kommer til å gå mindre eller mer brød enn vanlig?

Litt tankearbeid når handlelisten skrives legger et godt grunnlag for å treffe riktig på innkjøpene.

– Tilhører du en liten eller singel husholdning så klarer du kanskje ikke å spise opp et helt brød før det blir dårlig. Kjenn deg selv og kjøp heller et «småbrød» som blir spist opp, sier Torunn Nordbø.

Råd 2: Oppbevar brødet riktig

Brød bør oppbevares i romtemperatur, ikke kjøleskap. Bruk en lukket, ren brødboks eller en plastikkpose for matoppbevaring.

Å fryse ned brødet er også en praktisk og god måte å holde brødet fersk lengst mulig.

– Det finnes også et bra utvalg av ferdig oppskåret brød, samt at de aller fleste dagligvarebutikker har en brødskjæremaskin man kan bruke. Frys ned oppskåret brød og ta opp bare de skivene du skal spise. Skivene tiner på få minutter og smaker ferskt, sier Nordbø.

Hun nevner også at frosne brødskiver passer godt til matpakken. Innen det er lunsjpause har de tint opp, og har underveis også holdt pålegget kjølig og friskt.

Råd 3: Spis opp restene

Uansett hvor godt man planlegger, og hvor flink man er til å oppbevare brødet: Noen ganger blir brødet tørt innen man får spist det opp. Men brød som har blitt for tørt til å spises med pålegg kan gjenbrukes – det gjelder bare å ha et lite utvalg oppskrifter for hånden.

– De enkleste måtene å bli kvitt tørre brødrester på, er å lage ostesmørbrød eller arme riddere av dem. Men det finnes også mange andre retter der tørt brød får nytt liv, sier Torunn Nordbø.

Grønn brødsuppe. (Foto: Brodogkorn.no)

Hun anbefaler å prøve seg på forskjellige brødpuddinger for å bli kvitt brødrester, eller lage krutonger som kan brukes i supper og salater.

– I tillegg er det fullt mulig å bruke oppmalte brødrester som ingrediens i vaffelrøre, pannekakerøre eller rundstykker, sier Nordbø.

10 oppskrifter med brødrester

Her er Torunn Nordbøs 10 beste oppskrifter på retter som hjelper til med å bli kvitt brødrestene.

1. Sloppy Joe: Herlig kjøttsaus i ristet brød.

2. Brødstekte fiskekaker: Smør farsen på brødskiver og stek dem sammen.

3. Gresk brødpudding: Ost, spinat og bacon gjør dette til en festrett.

4. Pull-apartbrød: Når du har et helt brød som har blitt tørt.

5. Monkey bread muffins: Kosemat med brød, smør, sukker og kanel.

6. Brødsuppe: Grønn brødsuppe med erter og knasende krutonger på toppen.

7. Pannekaker av brødrester: Brødrasp av grovbrød i pannekakerøra gjør den til og med litt sunnere.

8. Eltefrie rundstykker av brødrester: Resirkulert brød blir deilig helgefrokost.

9. Spagetti med brød og sitron: Enkelt, raskt og billig!

10. Brødsalat: Deilig italiensk rett der tomater og brødrester er hovedingredienser.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *