Strandryddeuka starter i dag

For mange har det blitt en tradisjon å delta på Strandryddeuka, og denne høsten inviterer Hold Norge Rent nok en gang til en ny runde med nasjonal ryddeuke som starter i dag fredag 8. september. Sammen rydder vi Norge!

I dag går startskuddet for Strandryddeuka 8.–17. september 2023. Uka er en samling av mange arrangementer over hele landet, og Hold Norge Rent oppfordrer alle til å enten bli med på en ryddeaksjon eller arrangere en selv. Dette kan være en liten ryddeaksjon med familie eller venner, eller et større arrangement med jobben, idrettslaget eller andre frivillige.

– Under Strandryddeuka skal vi feire frivilligheten, spre kunnskap om forsøpling og, ikke minst, rydde tonnevis av søppel fra naturen vår. Det blir ryddeaksjoner i hele landet, og vi håper at flest mulig blir med på dugnaden, sier Heidi Gromstad prosjektleder for opprydding i Hold Norge Rent.

Søppel er data

I tillegg til å skape engasjement og fjerne store mengder søppel fra naturen er frivillige ryddeaksjoner bevisstgjørende og danner grunnlaget for innsamling av data om forsøpling.

– Dataen som frivillige bidrar med offentliggjøres årlig i Rydderapporten og gir oss et bilde av forsøplingssituasjonen i Norge, forteller Gromstad.

I fjor ryddet frivillige nesten ett tonn søppel, og det var frivillige i Vestland fylke som ryddet mest. Troms og Finnmark kom på andreplass, og Rogaland tok tredjeplassen.

– Fjorårets data fra frivillige viste at søppel som stammer fra personlig forbruk er mest vanlig å finne på ryddeaksjoner i Norge, men det ryddes søppel i større mengder fra næringslivet, avslutter Gromstad.

Alle kan bli med!

Under Strandryddeuka bidrar barnefamilier, vennegjenger, studenter, bondelag, fiskerinæringen, friluftsråd, lag og foreninger, kommuner, avfallsselskap og mange, mange flere til en ren og vakker natur.

Husk: Du kan rydde langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Både store og små ryddeaksjoner bidrar til en renere natur.

Les mer om hvordan du planlegger og gjennomfører en ryddeaksjon.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *