Den 2. februar kan du se og oppleve stortingssalen på egenhånd. Bildet er fra Oslo kulturnatt i fjor høst. Foto: Stortinget

Stortinget åpner dørene for å feire 750 år gammel lov

I år er det 750 år siden Norges første riksdekkende lov ble innført.  Vi har en lang og stolt lovhistorie her i landet. Det skal Stortinget feire, sier stortingspresident Masud Gharahkhani. Nå inviteres alle inn på Stortinget.

Den 2. februar mellom 17:00 og 21:00 åpner Stortinget dørene for å feire Magnus Lagabøtes landslov, som er 750 år i år. Alle er invitert inn.

 Stortinget er folkets hus, og egentlig skulle vi jo ønske at dørene kunne stå på vidt gap for folk hver dag. Det får vi dessverre ikke til. Men da er det ekstra stas å kunne åpne dørene ved noen helt spesielle anledninger, sier stortingspresidenten.

Første riksdekkende lov

 Vi håper folk vil sette av en fredag kveld til å feire en stolt og spennende del av norsk historie. I Norge skriver vi Grunnloven med stor G og feirer nasjonaldagen på grunnlovsdagen vår. Norge har verdens nest eldste grunnlov som fortsatt er i bruk. Men jeg tror ikke mange er klar over at vi også var pionerer før 1814. Allerede i 1274 innførte kong Magnus den første riksdekkende loven i Europa som faktisk ble bukt.

Landsloven var i bruk i over 400 år. Den ble begynnelsen på et samfunn der vi har omsorgsplikt for de svakeste, og der både menn og kvinner har rett til å bestemme over eget liv.

Stortingspresident Masud Gharahkhani

Åpent for store og små

Gharahkhani håper både barn og voksne vil ta turen til Stortinget 2. februar for å feire loven. Det blir blant annet buttons- og kroneverksted. I tillegg kommer en improteatergruppe fra Det andre teateret og spiller ut scener fra landsloven. Professor i rettshistorie Jørn Øyrehagen Sunde skal holde foredrag, og det blir foredrag om kunsten på Stortinget.

 Også er dette en god anledning til å kunne utforske innsiden av Stortinget, og se blant annet stortingssalen. Jeg kjenner alltid på en ydmykhet når jeg går inn i den salen, og jeg håper folk kan kjenne på det samme når de besøker Stortinget, sier Gharahkhani.

Flere muligheter

Dagen i forveien, torsdag 1. februar klokken 13:00, åpner stortingspresidenten en plakatutstilling om loven som skal stå på Eidsvolls plass foran Stortinget. Også dette arrangementet er åpent for publikum.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *