Lene Westgaard Halle (H)

Regjeringen og SV sier nei til billigere brukthandel

Regjeringspartiene og SV stemte i dag ned Høyres forslag om å endre regelverket for brukthandel. I forslaget ba Høyre regjeringen om å endre brukthandelloven med mål om å gjøre det billigere å kjøpe og mer lønnsomt å selge brukte klær, leker og annet utstyr.

Brukthandelloven skaper utfordringer for mange som driver med brukthandel. Loven krever blant annet at man søker tillatelse fra politiet, fører protokoll over klær og varer og oppbevarer dem i 14 dager før de blir lagt ut for salg. I tillegg må næringsdrivende betale moms ved salg av brukte varer, noe ideelle aktører slipper.

Høyre næringspolitiske talsperson, Lene Westgaard-Halle, sier hun forstår at varer av større verdi må oppbevares i 14 dager for å unngå heleri, men at dette ikke bør gjelde for mindre varer.

– Når det gjelder en brukt bukse eller en brukt parkdress, mener jeg at man bør fjerne det kravet, sier Westgaard-Halle, og viser til at Norge er et av landene i Europa som forbruker mest.
– Norge er i europatoppen på bruk og kast, det må vi få en slutt på. Det vi har foreslått, vil bidra til økt sirkularitet. Det vil gjøre det lønnsomt for vanlige butikker å selge brukte varer i tillegg til nye og det vil gjøre flere varer billigere for folk. Det gjelder for eksempel varer som klær, møbler og annet som det er enkelt å omsette brukt. Samtidig som vi vil opprettholde de hindringene som ligger i brukthandelloven når det gjelder å hindre heleri, sier Westgaard-Halle.

Skuffet over regjeringen og SV Regjeringspartiene og SV begrunner nedstemmingen med at de vil komme med et lignende forslag i fremtiden. Høyre-politikeren sier hun er skuffet over regjeringen og SV.
– Jeg registrerer at regjeringspartiene og SV gjemmer seg bak at de har tenkt å foreslå noe lignende i fremtiden, men da synes jeg det er rart at de ikke kan være med på dette nå når vi inviterer til en felles innsats. Næringsministeren hevder at de har tenkt å gjøre noe med loven, jeg håper det ikke renner ut i sanden. Foreløpig er det mye ord og lite handling.

Westgaard-Halle forteller at hun har snakket med flere aktører som vil selge brukte gjenstander, men at de har droppet det på grunn av kostnadene.

– Slik loven er i dag blir det dyrt for næringsdrivende å selge brukt. Jeg mener at det skal være sånn at det faktisk lønner seg. Vi vil at folk skal kjøpe mer brukt, at de tar godt vare på tingene sine og ønske å selge det igjen. Vi er avhengige av et mer sirkulært samfunn.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *