Påskegodt med god samvittighet

Kryssord, reiserebus på radioen, ludo & sjakk, stabel med bøker, appelsiner i lange baner, solkrem, familiebesøk…kort sagt; lyden, lukten og smaken av påske…?

Går du i butikken på aske-onsdag, ser du mange med både en og to overfylte handlevogner.  Nuhhh skal det koses og etes i gode venners lag og det skal ikke spares på noe – hverken vått eller tørt. Men, det er fullt mulig å gjøre påsken litt sunnere med enkle grep!

Nøttemix

Joda, nøtter inneholder en god dæsj kalorier, men til gjengjeld så inneholder nøtter mye sunt fett, vitaminer, mineraler og fiber. De fleste dagligvarebutikker har nøtter i løs vekt, og hvorfor ikke lage opp dine egne poser med nøttemix – klare til å putte i tursekken eller bare å ta en liten neve av i solveggen?

Forslag til blanding:

  • 2-3 ruter mørk sjokolade (minst 70% kakao)
  • 2 tørkede aprikoser
  • 20 usaltede nøtter (for eksempel en miks peanøtter og hasselnøtter)

Sunn iskrem

Kalorifattig is er en innertier hele året.  Hovedingrediensen kan være mager kesam/skyr, banan, sukrin og frosne bær.  Oppi bollen med moroa før du tar noen runder rundt i den med stavmikseren.  Sett i fryseren en halv time og voilá!

Grønnsaker & frukt med dip

Blomkål, gulrøtter, stangselleri, agurk, paprika eller hva du liker fra grønnsaksdisken, er ypperlig å skjære opp og dandere lekkert på et fat før du dypper godsakene i mager kesam med  ulike kryddersmak.   Epler, pærer, jordbær, melon og ananas kan dyppes i mager vaniljekesam med «et snev» av kanel.  Mmmmmm…  Sett fatet med frukt og grønnsaker sammen med en bolle chips, og du vil blir forundret over hva påskegjestene velger !

Speltlompe med røkt laks og philadelfilaost

Lompen trenger ikke dyttes full av pølse, rekemajones, ristet løk og agurkmix!    Ta en pakke speltlomper, smør på Philadelfiaost, strø på litt ruccolasalat og til slutt røkelaks.  Rull lompen sammen og kutt opp i småbiter.   Lekkert & sunt!    Kan serveres sammen med grønnsaker og dip!

Tilslørte påskepiker

Tilslørte bondepiker har de fleste hørt om, men hva med «tilslørte påskepiker»?  Med få justeringer, har du en herlig dessert!  Ekstragavant blir denne desserten om du danderer den i stettglass.

1 porsjon:

  • 1 appelsin
  • 1 dl kesam (vanlig eller vanilje)
  • 1/2-1 ts kanel
  • 1/2 ts vaniljesukker eller annen søtning
  • 1 dl havregryn
  • 2 ts Sukrin Gold

Stek havregryn i en tørr stekepanne til de har fått en lett gylden farge. Skyv havregrynene bort fra midten og tilsett 1 ts toppet Sukrin Gold i midten av stekepanna. Når sukrinen er smeltet blander du inn havregrynet og gjentar med 1 toppet ts sukrin til. Når blandingen har fått en gylden farge heller du grynene over på et bakepapir og lar dem «tørke» slik at det blir litt crispy.

Skrell appelsinen og lag biter/båter. Bland sammen kanel og kesam, smak til med søtning. Legg kanelkesam, appelsinbiter og cruncy havregryn lagvis i et høyt glass. Topp med hakkede nøtter eller litt revet mørk sjokolade hvis du ønsker.  Bør serveres straks etter at den er ferdiglaget!

Smoothie

ALLE liker smoothie – så lenge den er blandet med frukt og bær den enkelte gane liker.   Har du strøm i hytta, ikke glem å ta med blenderen og et utvalg med frosne bær og frisk frukt.  Smoothie kan brukes som både mellommåltid og dessert. Kun fantasien setter en stopper for hva du kan ha i smoothien!

Sunne godtekuler!

Bruk favorittyoghurten din, ha i litt musliblanding og en dæsj med bær.  Rør rundt til blandingen er passe tykk til å legg i små muffinsformer.  Strø over opphakkede nøtter eller mandler og sett til kjøling.

Sunnere bakst

Bruk i utgangspunktet en oppskrift på noe du har lyst på, og modifiser litt her og der slik at baksten blir sunnere.  Bytt ut fint mel til grovt, reduser mengden med sukker (bruk stevia eller annen sukkererstatning) reduser mengden smør/ bytt eventuelt ut noe av smøret med kesam), tilsett kesam/cottage cheese for å øke proteinmengden.  Hiv i nøtter eller kjerner. Beregn noe lenger heve og steketid.

Klin kokos nøttemarsipan

  • 3 dl mandler med skall
  • 7 stk. dadler uten sten, kuttet i biter
  • 2 ss lønnesirup
  • 3 ss appelsinjuice (ca. halv appelsin)
  • 100 g mørk sjokolade, smeltet
  • 30 g kokos
  • 1/2 ts gurkemeie

Kjør hele mandler med skall, dadler, lønnesirup og appelsinjuice til en grov masse i en blender eller en foodprosessor.  Smelt sjokolade i en stor bolle over et varmt vannbad. Bland kokosmasse og gurkemeie sammen. Ha i gjerne mer gurkemeie, dersom du vil ha enda mer gulfarge. La små kuler, dypp i smeltet sjokolade og dryss kokosmasse over.

 GOD PÅSKE !

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *