– Pakker du for komfort, kan du redde andre

Pakker du sekken for å ha det komfortabelt på påsketuren, bidrar du samtidig til beredskapen på fjellet, sier Norsk Folkehjelp.

Etter en svært dramatisk inngang til årets påske, er snøskredfaren nå nedjustert over hele landet. Norsk Folkehjelp forbereder seg på en påskehelg med høy aktivitet i fjellet.

– Har du med deg en varm jakke, sitteunderlag og mat og drikke i sekken på påsketuren, så vil du ha det komfortabelt når du setter deg ned i en pause. Samtidig kan det du har med også hjelpe andre som trenger bistand, sier Jonas Vikran Hagen, seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp.

– Mange av de som går seg vill eller skader seg på tur, vil oppleve å måtte vente på hjelp. Da er det risiko for å bli nedkjølt. Derfor er det viktig at man har med varme klær og noe ekstra utstyr i sekken. Likevel er det mange som drar ut på tur relativt tynnkledd og uten sekk, kanskje fordi de skal gå en rask treningstur uten stopp. Innholdet i sekken din kunne bidratt til å redde noen som trenger hjelp, sier Vikran Hagen.

Han anbefaler også å ha med en powerbank i sekken, i tilfelle batteriet på mobiltelefonen går tomt.

– Mobilen har blitt utrolig viktig for å kunne tilkalle hjelp. Dekningen på fjellet er nå rimelig god, selv om man ikke kan satse på at man kan bruke den overalt. Derfor er det viktig å ikke gå tom for batteri, slik at man kan tilkalle hjelp både til seg selv og andre, sier Vikran Hagen.

Mange i beredskap

Det er omtrent 2000 i den frivillige beredskapen til Norsk Folkehjelp, og som er stasjonert over hele landet. I fjor var de med på over 400 redningsoperasjoner.

– Vi kommer så fort vi kan, men ofte blir det litt ventetid før hjelpen ankommer. Da kan det være fare for nedkjøling. Derfor er varme og vindtette klær så viktig å ha med. Noen ganger kan en enkel skade som gjør at man ikke kommer seg videre, utvikle seg til en situasjon med nedkjøling. Det kan i verste fall være livstruende, sier Vikran Hagen.

Han håper flere vil være med i arbeidet med å hjelpe de som er i nød.

– Vi ønsker oss nye medlemmer til alle våre redningsgrupper. Behovet for hjelp er stort, og det gjelder gjennom hele året. Blir man frivillig i Norsk Folkehjelp får man grundig opplæring, og kan bidra når man selv ønsker det, sier han.

Dette bør du ha i sekken

  • Varme klær
  • Sitteunderlag
  • Mat og drikke
  • Nødlader
  • Refleksvest (for å være synlig på lang avstand)
  • Shelter (lett og vindtett telt)

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *