For tredje år på rad har Hold Norge Rent gjennomført en Ipsos-undersøkelse om frivillig opprydding og verktøyet Rydde. Undersøkelsen viser at engasjementet for søppelrydding er stort over hele landet.

Over 800.000 nordmenn ryddet søppel i 2022

Previous slide
Next slide

Hold Norge Rents årlige Ipsos-undersøkelse om frivillig opprydding viser at engasjementet stadig øker.

– Frivillig opprydding er en enkel og effektiv handling for miljøet, og vi er glade for at dugnaden vi inviterer til fortsetter å engasjere folk over hele landet, sier Hold Norge Rents prosjektleder for opprydding Heidi Gromstad.

I 2022 var Strandryddeuka en del av Frivillighetens år 2022, og Hold Norge Rent gjennomførte blant annet en omfattende kommunikasjonskampanje for å få mobilisert frivilligheten.

– Både Hold Norge Rent og de mange andre dyktige aktørene som mobiliserer til og tilrettelegger for frivillig opprydding rundt om i landet, har jobbet aktivt gjennom hele 2022 for å engasjere flest mulig i dugnaden mot forsøpling, og det er godt å se at det gir resultater, sier Gromstad.

Størst engasjement i Nord-Norge

18 prosent av Norges befolkning over 15 år (tilsvarer 812.000 frivillige) har ryddet søppel én eller flere ganger i 2022, og engasjementet var aller størst i Nord-Norge. I undersøkelsen kommer det også frem at hele 45 prosent av befolkningen har deltatt i frivillig opprydding i løpet av tidligere år.

– Det vil si at i løpet av de siste 10 -12 årene har nærmere halvparten av Norges befolkning over 15 år vært med på frivillig opprydding. Dette er svært imponerende, sier Gromstad.

I motsetning til 2021 deltok flere kvinner enn menn i frivillig opprydding i 2022. 21 prosent av kvinner og 16 prosent av menn svarer at de plukket søppel i 2022. Aldersgruppene som topper statistikken er 25- til 39-åringene og 40- til 59-åringene.

Sammen rydder vi Norge

Som i 2021 svarer nesten halvparten av de som har deltatt at de har ryddet i eget nærmiljø, og 60 prosent svarer at de har ryddet langs kysten. Samtidig svarer 64 prosent at de har ryddet i innlandet enten langs vassdrag og innsjøer, i skog og mark, langs vei eller på fjellet.

Bruken av Rydde

Rydde er et verktøy som er utviklet for å bistå frivillige ryddere både med planleggingen og koordinering av ryddeaksjoner og med registrering av resultater fra ryddeaksjoner. Mens bruken av Rydde blant de som kjenner til verktøyet har økt i 2022, viser dessverre undersøkelsen at den generelle kjennskapen synker i 2022.

– Folkeforskning er en svært viktig kilde til kunnskap om forsøpling, og for Hold Norge Rent er det særlig viktig at flest mulig registrerer hva de finner når de rydder og er med på å bidra til folkeforskningsdugnaden i årene fremover, forteller prosjektleder for analyse Malin Dahl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *