Forskergruppen bak studien, fra venstre: ph.d.-student Ida Maria Mynarek, professor Knut Dahl-Jørgensen, overlege Lars Krogvold og studiesykepleier Trine Roald. Foto: Åsne Rambøll Hillestad, UiO

Ny studie reduserer tapet av insulin hos barn med diabetes

Previous slide
Next slide

Ny studie har vist at medisiner mot virusinfeksjoner kan motvirke tapet av insulinproduksjon hos barn med nyoppdaget diabetes type 1. Dette er et internasjonalt gjennombrudd for norske forskere, som viser at det er mulig å bremse, og etter hvert kanskje forebygge diabetes type 1.

Norske forskere har nå vist at de klarer å redusere noe av tapet av insulinproduksjonen i kroppen som skjer ved diabetes type 1. Dette har de gjort ved å gi antivirusmedisiner til barn og unge med nyoppdaget diabetes type 1.

Det er en forskningsgruppe ved barneklinikken ved Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (OUS) som står bak studien.

– Resultatene våre viser at virus bidrar i utviklingen av diabetes type 1 hos barn. Dette betyr at det kan være mulig å behandle og bremse diabetes type 1 med medisiner mot virus. Kanskje etter hvert også forebygge sykdommen, forteller professor emeritus og overlege Knut Dahl-Jørgensen, ved Institutt for klinisk medisin, UiO, som har ledet studien.

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Medicine, hvor overlege Lars Krogvold og ph.d.-student Ida Mynarek er førsteforfattere.

Pasienter fikk enten antivirusmedisiner eller placebo

Forskerne har tidligere vist at det er en sammenheng mellom diabetes og en virusgruppe kalt enterovirus. Viruset skaper en kronisk infeksjon i bukspyttkjertelen, hvor insulin lages. Forskerne ville derfor undersøke denne sammenhengen nærmere ved å se på effekten av antivirusmedisiner på insulinproduksjon.

De gjorde en klinisk studie hvor 96 barn i alderen 6-16 år med nyoppdaget diabetes type 1 tilfeldig ble delt opp i to like store grupper. Den ene gruppen fikk behandling med to antivirusmedisiner, pleconaril og ribavirin, i et halvt år. Den andre gruppen fikk placebo.

Etter ett år testet forskerne hvor mye insulin pasientene produserte.

– Nivået av egenprodusert insulin i kroppen viste seg å være signifikant høyere i gruppen som hadde fått antivirusmedisinene, enn i gruppen som hadde fått placebo. Det betyr at behandlingen bremser utviklingen av sykdommen, sier Dahl-Jørgensen.

Forskerne håper å kunne forebygge diabetes type 1

Det er 28.000 personer med diabetes type 1 i Norge i dag, hvorav cirka 3.500 er barn og unge.

Ved å stoppe viruset før det ødelegger alle de insulinproduserende cellene, kan pasientene få en lettere sykdom å håndtere, med jevnere blodsukker og kanskje færre alvorlige komplikasjoner på sikt.

Forskerne ønsker å gå videre med forskningen ved å teste om antivirusmedisin også virker gunstig på et tidligere stadium i sykdomsprosessen. Kanskje kan behandlingen forebygge at personer med prediabetes utvikler sykdommen.

– Flere studier er nødvendig for å bekrefte disse resultatene og optimalisere denne behandlingen. Vi har også stor tro på at en kombinasjonsbehandling med ulike medikamenter vil ha enda større effekt. På sikt er målet å bidra til å stoppe diabetes type 1, sier Lars Krogvold.

Referanse til artikkelen i Nature Medicine

Krogvold, L., Mynarek, I. M., Ponzi, E. et al. (2023). Residual insulin after anti-viral treatment with pleconaril and ribavirin in new onset type 1 diabetes. A phase 2, randomized, clinical trial. Nature Medicine. https://www.nature.com/articles/s41591-023-02576-1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *