Nesemidd kan gi nedsatt luktesans

Nyser hunden din innover med en snorkende lyd? Da kan den ha nesemidd. Her er noen tips om hva du bør tenke på.

Nesemidd, Pneumonyssoides Caninum, er en parasitt som kan leve i hundens nese og bihuler og skape en betennelsesreaksjon.

Smittespredning

Alle hunder kan få nesemidd. Det antas at smitten skjer ved direkte kontakt mellom hunder. Ettersom nesemidden også kan leve lenge utenfor nesen, kan også indirekte smitte være en mulig smittevei.

– Nesemidd er ikke farlig for hunden, men kan være ubehagelig. Nesemidd smitter ikke til mennesker eller andre dyrearter, sier veterinær Sara Solheim.

Forekomst av nesemidd har blitt rapportert fra stort sett hele verden, men diagnosen er vanligst i Skandinavia.

Symptomer

Det er ikke alle hunder som får symptomer når de har nesemidd, andre kan ha ett eller flere av disse symptomene:

  • Nyser
  • Fnyser
  • Innovernys
  • Renner fra nesen
  • Kløe mot hodet eller snuten
  • Nedsatt luktesans

– Det tydeligste tegnet er såkalt reversed sneezing. Dette er en innovernysing hvor hunden trekker inn luft og nesesekret med en kraftig snorkelyd. Det kan oppleves som at hunden ikke får puste ordentlig, forklarer Solheim.

Diagnose og behandling

Det finnes ikke noen enkel og pålitelig metode for påvisning av nesemidd per dags dato. Noen ganger kan man se midden i nesehulen, men dette er sjeldent. Diagnosen stilles som regel basert på hundens symptombilde.

– Nesemidd er ikke farlig, men ettersom andre luftveissykdommer og fremmedlegemer kan ha liknende symptomer, er det viktig å ta med hunden til veterinær, sier Solheim.

Behandlingen består av antiparasittære midler som veterinæren skriver ut resept på. Hunden må holdes unna andre hunder til behandlingen er fullført, slik at den ikke smitter andre.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *