Det er mange studier man kan søke til ved fagskoler, høyskoler og universitet gjennom Samordna opptak. Colourbox

Nå kan du søke studieplass

1. februar åpnet søkingen til over 1.800 studier hos Samordna opptak. I år tilbys det rekordmange studieplasser.

2024 er det rundt 78.000 utlyste studieplasser, fordelt på over 1.800 studier ved fagskoler, høyskoler og universiteter.

– Det er gledelig å se hvor stor variasjon det er i valgmulighetene søkerne har i år. At det i tillegg er så mange studieplasser, gjør at rekordmange kan få muligheten til å tilegne seg kompetanse og starte på en utdanning i 2024, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Flere muligheter på universitet og høyskoler

Det er en liten økning i antall studier som tilbys ved universiteter og høyskoler, sammenlignet med i fjor. I år er det nesten 64 000 studieplasser fordelt på de rundt 1 400 studiene søkerne kan søke på gjennom Samordna opptak.

– Det er stor knapphet på grupper med høyere utdanning, og knappheten vil trolig øke fremover. De vi utdanner i dag, skal løse morgendagens utfordringer, sier Skule.

Mange nye fagskoletilbud

Søkerne som ønsker å ta høyere yrkesfaglig utdanning på fagskole, har i år nesten 500 studier å velge mellom gjennom Samordna opptak. Rundt 100 av disse studiene er nye studietilbud.

– Høyere yrkesfaglig utdanning er viktig for å løse de kompetanseutfordringene næringslivet og vi som samfunn står overfor i årene som kommer. Skal vi møte disse utfordringene trenger vi flere med solid yrkesrettet kompetanse, sier Skule.

Én søknad til flere studier

Gjennom Samordna opptak kan du enkelt søke opptak til flere læresteder og studier med bare én søknad. For de som ønsker å søke opptak til både fagskole og universitet/høyskole kreves det to søknader.

Søkerne har fortsatt god tid til å bestemme seg for hvilke utdanninger de skal søke på. Søknadsfristen er 15. april, og både Samordna opptak og lærestedene står klare til å bistå søkerne med råd og informasjon underveis i søkeprosessen. I tillegg kan søkerne finne informasjon om de forskjellige studiene og yrkene på utdanning.no.

Er du i tvil om hva du skal søke? Karriereveiledning.no tilbyr gratis karriereveiledning på chat, telefon og gjennom verktøy på nettsiden.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *