Nå blir det merverdiavgift på all netthandel fra utlandet

Fra 1. januar 2024 må du også betale merverdiavgift og eventuell toll på kjøp under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker.

Da bør du sjekke om den utenlandske nettbutikken du handler hos krever inn norsk merverdiavgift. Den utenlandske nettbutikken bør være registrert i et norsk register for merverdiavgift på netthandel som heter VOEC (VAT on E-commerce). Hvis nettbutikken ikke er registrert, vil varen bli stoppet ved innførsel til Norge for betaling av merverdiavgift og eventuell toll.

Siden 2020 har det vært et deklareringsunntak for varesendinger med verdi under 350 kroner som i praksis innebærer at disse ikke har blitt stoppet for betaling av avgifter ved innførsel.

– Når deklareringsunntaket avvikles ved årsskiftet vil alle varesendinger som ikke omfattes av VOEC bli stoppet for deklarering ved innførsel til Norge, med betaling av merverdiavgift og eventuell toll fra første krone. Speditøren kan også kreve et administrasjonsgebyr, sier avdelingsdirektør Åge Skår i Tolletaten.

– Skatteetaten forvalter VOEC-registeret og det er nå over 2300 selskaper registrert i ordningen. Vi jobber for å registrere nettbutikker fortløpende, men forbrukere bør sjekke om de betaler norsk merverdiavgift i kassen i nettbutikken når de handler, sier avdelingsdirektør Rune Langsø Johansen i Skatteetaten.

Dette er en felles pressemelding fra Tolletaten og Skatteetaten.

Les mer her: skatteetaten.no/netthandel og https://www.toll.no/netthandel

Faktaboks:

  • Stortinget vedtok å avvikle 350-kronersgrensen med toll- og merverdiavgiftsfritak i 2020 for å skape større konkurranselikhet mellom utenlandske nettbutikker og norske butikker.
  • Som følge av risikoen knyttet til håndtering av store volumer ble det innført en midlertidig overgangsordning med deklareringsunntak for varesendinger med verdi under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker.
  • VOEC-ordningen ble innført i 2020. Det er en forenklet ordning for registrering og rapportering av merverdiavgift for utenlandske selskaper til den norske stat.
  • Utenlandske selskaper har plikt til å registrere seg i VOEC eller det ordinære mva-registeret når den totale omsetningen til mottakere i Norge overstiger 50 000 kroner i løpet av en 12 måneders periode.
  • Når en utenlandsk nettbutikk registrerer seg i VOEC-ordningen får de et unikt identifikasjonsnummer (VOEC-nr.) Varer som er korrekt merket med VOEC-nr. får en forenklet håndtering på grensen og kan leveres raskere til forbruker.
  • Du finner en oversikt over hvilke utenlandske nettbutikker og plattformer som er registrert i VOEC på Skatteetaten.no.
  • Speditører er selskaper som PostNord, Posten Bring, DHL mfl. som deklarerer varene på vegne av deg.
  • Importkalkulatoren til Tolletaten kan brukes for å beregne toll og merverdiavgift på varer utenfor VOEC-ordningen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *