Mini engletrompet – en litt ukjent planteskatt

I dag vil jeg slå et slag for en plante som jeg synes er alt for lite kjent og alt for lite brukt. Den kalles Mini Engletrompet både her i Norge og i de øvrige skandinaviske landene. Svenskene kaller den vel også for “Klockviol”.

Tekst og foto: Trine Karstensen fra Svarstad i Vestfold.
Hun driver BlomsterKnatten og skriver blogg. Trine er selverklært hagegal!

Iochroma er en slekt av rundt 34 arter av busker og små trær som tilhører nattskygge-familien Solanaceae. Altså samme familie som Brugmansia, men allikevel ganske forskjellige. Leste nettopp at korrekt navn på Iochroma australe, faktisk er Eriolarynx australis, men at navnene brukes synonymt, så jeg holder meg til det enklere navnet, som jeg allerede kan, Iochroma Australe. Typisk for I. Australe er de små, trompetformede blomstene. De fleste andre artene har smalere, og lengre blomster, som gjerne sitter i større klaser. Blomstene er 3-7 cm lange og litt variable i formen. Noen er korte og mer klokkeformede, mens andre er lenger og smalere.

Iochroma er en plante jeg stiftet bekjentskap med for en del år siden. Lenge hadde jeg kun en, med nesten helt hvite blomster, som jeg byttet til meg i et hageforum. For noen få år siden kom jeg over en som solgte frø til planter i andre farger og jeg måtte jo prøve. Resultatet ble tre nye farger av Iochroma australe, som nå har vokst seg til fine små trær. Det finnes navnesorter også her, men jeg har ikke navn på noen av mine planter, og har valgt å bare bruke fargen for å beskrive dem.  I dag har jeg hvit, purpur, blå og en rosa, som nok er en litt annen art. Jeg har også en mørk blå, som nok er en Iochroma Tubulosa. Den har store klaser med ganske mørk blålilla, smale blomster.
Jeg har inntrykk av at veldig mange som elsker Engletrompeten også blir glade i Iochroma, når de vet at de finnes. Derfor har jeg nå valgt å flytte disse over i gruppen Engletrompet i nettbutikken, i håp om at flere vil oppdage dem.

Iochroma krever samme stell som Brugmansia, med mye vann og gjødsel. De får ganske stort rotnett, så de trives om de får litt stor potte. De kan enkelt klippes og formes til den fasongen man ønsker. Her behøver man ikke tenke på over/under Y. Blomstene kommer på nye skudd. Jeg liker å ha dem som små trær, med krone på toppen, så jeg lar 1 grein danne stamme og klipper toppen når den har ønsket høyde. Ønsker man å ha dem lave og buskete, er det bare å begynne toppingen av skuddene tidlig. På samme måte som man gjør med f.eks Fuchsia. Framgangsmåten er den samme med Iochroma.

Jeg overvintrer mine planter i drivhuset, sammen med Brugmansia og annet som ikke tåler frost. I løpet av vinteren slipper de bladene og når våren kommer ser de veldig døde ut. Men, plutselig skjer det noe og i løpet av kort tid strutter de av liv og vekst igjen. Om noen greiner dør tilbake, er det bare å klippe til frisk ved. Mine planter begynner gjerne å blomstre, mens de ennå står i drivhuset om våren.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *