Det voksne kan oppfatte som god stemning, kan være oppleves utrygt for barna. Foto: Av-og-til

Mer enn halvparten i Vestfold og Telemark mener det drikkes for mye rundt barna på nyttårsaften

– For mange barn kan årets siste kveld oppleves ubehagelig – med bråk fra fyrverkeri og berusede voksne som oppfører seg annerledes, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Nyttårsaften er for mange synonymt med fest. Men er det barn til stede kan det være lurt å begrense alkoholinntaket.

En undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til viser at 53 prosent i Vestfold og Telemark mener at det drikkes for mye rundt barna på nyttårsaften.

Ragnhild Kaski i Av-og-til ber foreldre være varsomme, og minner om at barn ikke kan forlate festen når de har fått nok:

– Det skal ikke mye alkohol til før de voksne endrer seg. Det voksne kan oppfatte som god stemning, kan være oppleves utrygt for barna.

– Vi oppfordrer derfor alle til å ha et bevisst forhold til hvor grensa går. Når barn blir spurt svarer de fleste at null, ett eller maks to glass alkohol er greit, og det synes vi er en fin pekepinn.

Fyrverkeri og berusede voksne

Nyttårsaften kan for mange familier være en unntakstilstand. Barna får være oppe lenger og de får med seg mer av festen. Undersøkelser viser at flere enn 1 av 3 i Vestfold og Telemark har sett berusede voksne sammen med barn på nyttårsaften.

Kaski oppfordrer derfor til å ta praten i forkant av festen:

– Vi må tørre å si fra når folk drikker for mye foran barna. Men det aller beste er å snakke med hverandre på forhånd og avtale hva som er greit, og hva som ikke er greit når det gjelder alkohol.

Råd til voksne som skal feire nyttår med barn

  1. Tenk gjennom om du skal drikke alkohol i løpet av nyttårsaften, og i så fall hvor mange glass. De fleste barn svarer at de synes null, ett eller to glass er greit. Det kan være et fint utgangspunkt.
  2. Dersom dere skal være flere voksne sammen, kan det være lurt å snakke med hverandre på forhånd og avtale hvordan dere gjør det med alkohol. Hva er greit, og hva er ikke greit? Et godt råd kan være at minst én holder seg edru, i tilfelle noe skulle skje.
  3. Kjøp inn gode alkoholfrie alternativer, slik at det blir lett å bytte ut alkoholen med noe annet godt i glasset.

Om undersøkelsen*:

Synes du at det drikkes for mye alkohol på nyttårsaften med barn til stede? Total Vestfold og Telemark
Ja   50 % 53 %
Nei   22 % 19 %
Vet ikke   28 % 28 %
Ikke svart    0 % 0 %
Sum 100 % 100 %
Har du noen gang i løpet av de siste to årene sett berusede voksne sammen

med barn på nyttårsaften?

Total Vestfold og Telemark
Ja 32 % 36 %
Nei 68 % 64 %
Ikke svart 0 % 0 %
Sum 100 % 100 %

*Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar-mars 2023.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *