bilde 5
Brødbakingen går så det suser for baker og eier Margrethe Lim-Lilleås i Fjordbakst.

Margrethe baker allerede julen inn

Previous slide
Next slide
Tekst og foto: Mathea Log Liverød

Bakst i “fjor’n” er en suksess. Nå gleder baker og eier Margrethe seg til å servere litt andre Fjordbakst-produkter til jul.

– En suksess kan jo ikke gjentas for ofte, slår Margrethe Lim-Lilleås fast om sin populære pepperkakedeig med smør og julekrydder.

Fra sitt lille Fjordbakst er hun ivrig i gang med å ramse opp de ulike bakervarene hun vil friste oss med denne julesesongen.

Riktignok viser kalenderen oktober. Fortsatt ligger Halloween foran oss. Men like tidlig som en baker må stå opp om morgenen, må hun også legge planene for julen – selve bakehøytiden.

I tillegg til pepperkakedeig, vil Fjordbakst i år friste sandefjordinger med mange ulike sorter.

– Det blir julekake, gule bomber og kransekakestenger. Gule bomber er en suksesskake i porsjoner –  nesten som en makron med eggekrem inni og sjokolade oppå, frister Margrethe med.

Etter de siste måneders salg å dømme, vil nok disse godsakene selges fort unna.

Blir viden kjent

Margrethe gleder seg til jul.

Det er gått i ett siden Lim-Lilleås for et halvt år siden – nærmest over natta – tok over det lille bakeriet i promenadegata. Selv så langt unna som Tjøme, etterspør folk produktene hennes.

Fra klokken sju om morgenen tripper kunder ved bakdøra. De vil inn og kjøpe ferskt brød. Og skulle du komme akkurat litt for sent på en fredag, kan du se langt etter bakeriets “Sommerfjordbolle” med ekte vaniljekrem.

– Det skal vi finne en løsning på, forsikrer Margrethe. Hun er gledelig overrasket over hvor høyt trykket har holdt seg utover høsten.

For på samme måte som en eksplosiv surdeigsstarter hever over sine bredder, kan det sies at Fjordbakst snart har vokst ut av sitt eget lokale.

I tillegg til selvbetjening hos Huset Sandefjord, vegg i vegg med bakeriet, produserer Lim-Lilleås og co. for et imponerende antall samarbeidspartnere på kryss og tvers i fylket. Blant dem er Herr og Fru på Teie, Farris Bad i Larvik og Lunch Club i Sandefjord.

– Totalt har jeg sendt ut 300 brød i dag. I tillegg har jeg forberedt morgendagen. Så jeg er litt sånn svett i panna, ler bakeren.

Leter etter avlastning

I slutten av oktober utvider Fjordbakst virksomheten enda litt mer. Da tilbyr Margrethe betjent utsalg av bakervarene i samme lokale som de i dag har selvbetjening.

Fjordbakst har bakeri og selvbetjening i samme bygg som Huset Sandefjord.

Foreløpig består Fjordbakst av en trio. Margrethe Lim-Lilleås, en pensjonist hun omtaler som sin “høyre hånd” og en ukrainer på utplassering. Sammen baker de vanligvis boller, surdeigsbrød, knekkebrød og diverse hamburger- og restaurantbrød.

Den travle bakerieieren er stadig på leting etter en baker som kan avlaste henne litt.

– Jeg vil framsnakke å ta en utdannelse innenfor restaurant og matfag, sier hun.

Margrethe mener det aller beste med jobben er tilbakemeldingene hun får fra kundene. Særlig når de forteller at de har testet alle bakeriene og bestemmer seg for å bli værende hos henne.

Noe av nøkkelen til Fjordbakst-suksessen ligger i kvaliteten på bakervarene. Surdeig er i vinden som aldri før, og hun ser på det som en morsom utfordring å bake med den typen brøddeig. Margrethe gleder seg stort over å tilby et brød som både er godt og gjør godt for folk.

– Det sies at surdeig er bra for helsa. Brødet er veldig holdbart og smakfullt. Med gode råvarer er det jo bare tipp-topp, sier Margrethe Lim-Lilleås.

Gjøres grundig

Brødene bakes med surdeig.

I det vesle bakeriet legges mye tid og kjærlighet ned i hver bakervare. Råvarer veies, og surdeig mates for hånd. Hvert enkelt brød blir manuelt rundvirket før det legges til heving.

Margrethe synes det er viktig å føre tradisjonen og kunnskapen med surdeigsbaking videre til nye generasjoner.

Heller enn maskinene, er det sansene som rår i lokalet.

– Jeg bruker hendene, jeg bruker øynene, og jeg bruker egentlig også ørene til å banke på brødene for å kjenne at de er gjennomstekt, forteller bakeren.

For dem som skulle oppsøke boden til Lim-Lilleås når julefreden senker seg, er det tydelig at ekte bakeglede står på menyen.

I år kan man finne Margrethe Lim-Lilleås med sine produkter på julemarkedet på Vesterøya og på Elisabeths Jul langs Raveien. Sistnevnte sted har hun vært de siste fem årene.

– Jeg synes jul er en koselig tid. Da lager jeg litt andre produkter enn bare brød og boller. Eller “bare og bare” –  det tar jo mye tid, smiler Margrethe Lim-Lilleås.

Innbydende og ferske brød fra Fjordbakst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *