Robotgressglippere som står koblet til ladestasjonen sin er utsatt for skader når det lyner og tordner. Trekker du ut støpslet før uværet slår til, er du på den sikre siden, er rådet fra If. (Foto: If)

Lyn ødelegger robotgressklippere i sommer

De siste ukene har uvanlig mange robotgressklippere blitt skadet av lynnedslag.

I sommer har If fått inn flere titall skademeldinger om robotgressklippere som har blitt rammet av plutselige spenningsøkninger i strømnettet. Hvis det slår ned ett sted, kan sterk strøm fra et lynnedslag følge kabler og ledninger i strømnettet over store avstander.

– Det ser ut som elektronikken i robotgressklippere og ladestasjonene er spesielt utsatt når det lyner, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Det er særlig fra Østlandet forsikringsselskapet har fått inn meldinger om ødelagte selvgående gressklippere, men robotklippere er også ødelagt andre steder.

– For å unngå skader, er det enkleste å dra ut støpselet fra stikkontakten. Spenningen som kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander skaper spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen, sier han.

Robotgressklippere, selv om de står ute, er dekket på innboforsikring.

– Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.

Siden 2010 har det vært påbudt med montering av overspenningsvern i alle nye boliger og ved større renoveringer av det elektriske anlegget hjemme. Et såkalt grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner. If oppfordrer til ettermontering.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *