Trond Markussen, president i NITO under åpning. Foto: NITO/Bjarne Krogstad

– Kan ikke låse oss til frontfaget

Previous slide
Next slide

– Ingeniører og teknologer er nå så ettertraktet at arbeidsgivere risikerer å miste verdifull arbeidskraft hvis de ikke betaler markedsverdi for dem, sa NITO-president Trond Markussen under åpningen av NITOs tariffkonferanse.

– Behovet for ingeniører og teknologer er stort og våre medlemmer er ettertraktet, sier Markussen.

14. og 15. mars er over 300 av NITOs tillitsvalgte samlet på NITOs tariffkonferanse for å vedta kravene før årets lønnsforhandlinger.

Forventer seks prosent

En fersk undersøkelse blant NITOs medlemmer viser at ingeniørene har en forventning om seks prosent lønnsvekst.

I samme undersøkelse oppgir 84 prosent at de opplever at frontfaget setter begrensninger på lønnsoppgjøret.

– Et stort flertall av våre tillitsvalgte mener at virksomheten har økonomi til å gå ut over rammen som frontfaget setter, sier Markussen.

– Vi kan ikke låse oss til frontfaget. Gjennom lokale forhandlinger kan vi ta hensyn til den enkelte bedrift, uten at frontfaget setter store begrensninger, legger han til.

I en ny prognose for 2023 løfter NHO anslagene for veksten og arbeidsmarkedet.

– NHO slår fast at lønnsoppgjøret i 2023 må bidra til at konkurranseevnen styrkes, og at det er bedriftenes lønnsevne som må bestemme lønnsveksten, sier Markussen.

Stor etterspørsel etter ingeniører

NITOs behovsundersøkelse fra 2023, som blir gjennomført blant 700 arbeidsgivere, viser at over halvparten av de spurte opplever det som vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører.

– Behovet for å ansette flere i løpet av de neste årene er stort og varierer mellom 60 til 70 prosent, avhengig av sektor, sier Markussen.

– Arbeidsledigheten blant medlemmene er også lav, 1,09 prosent. Den store etterspørselen og lav ledighet viser at medlemmene kjenner sin egen verdi når de peker på seks-tallet, avslutter Markussen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *