Nedbygging av naturen skaper bekymring, og det kan få betydning for det kommende kommunevalget. Foto: Stian Opsahl

Hver femte velger sier at natur og friluftsliv er enda viktigere enn før

Naturen er viktig for oss nordmenn, også når vi velger hvilket parti vi skal stemme på. Det viser en Ipsos-undersøkelse gjennomført på vegne av Norsk Friluftsliv.

– Friluftslivet har en spesiell plass i nordmenns hjerter, samtidig bygges stadig flere viktige naturområder ned bit for bit, til fordel for veier, energianlegg, hyttefelt og så videre. Det er derfor ikke overraskende at dette er blitt et viktigere tema for mange, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

I den landsdekkende undersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos, svarer 22 prosent at de mener partienes politikk på natur og friluftsliv er viktigere i år, enn ved tidligere kommunevalg.

42 prosent svarer at temaet er like viktig som tidligere, mens 18 prosent sier at det ikke er viktig verken nå eller ved tidligere kommunevalg.

30 prosent vern

I desember 2022 ble verdens land enige om en ny global avtale for naturen. Gjennom Naturavtalen eller Montreal-avtalen, som den også kalles, har Norge i likhet med de andre landene forpliktet seg til å verne 30 prosent av sine hav- og landområder.

– For å oppfylle dette er det behov for en langt tydeligere nasjonal og lokal naturpolitikk der hensynet til naturen veier mye tyngre enn det gjør i dag. Som et mulig første steg, bør alle kommuner med by- og tettstedsnære naturområder vedta langsiktige utbyggingsgrenser som sikrer disse områdene for framtiden, sier Lier.

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store frivillige friluftslivsorganisasjonene, med til sammen nær en million medlemskap og mer enn 5000 lag og foreninger.

Tidligere i sommer gikk organisasjonen ut med Ipsos-undersøkelse som viste at flere enn tidligere mener det bygges ned for mye natur i Norge.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *