Over hundre tusen norske barn står i fare for å få problemer med helse, skole og det sosiale, fordi foreldrenes inntekt er for lav. Foto: Kirkens Bymisjon

Halvparten av kommunene mangler plan for mindre fattigdom

52 prosent av norske kommuner har ikke fått på plass en handlingsplan for å hjelpe fattige familier. Det viser en undersøkelse Kirkens Bymisjon har gjort sammen med Redd Barna.

– Det er et alvorlig funn, når vi vet at over hundre tusen norske barn står i fare for å få problemer med helse, skole og det sosiale, fordi foreldrenes inntekt er for lav.
Det uttaler Adelheid Firing Hvambsal, som er generalsekretær i Kirkens Bymisjon. Og utdyper:

– Vi ser at det må gjøres mer fra flere nivåer. Ikke minst, må barnetrygden økes, slik at disse familiene faktisk får til mat på bordet og til strømregningen. Men kommunene er nærmest barna. De møter dem i barnehage, i skole og gjennom NAV-tjenester. Det er de som kan koordinere alle disse viktige funksjonene.

Vil lovfeste krav om plan

Hun får støtte fra Monica Sydgård, som leder Redd Barnas arbeid i Norge:

– For å lykkes i å bekjempe fattigdom nasjonalt, må det jobbes lokalt. Vi forventer en tydelig anbefaling fra myndighetene gjennom en lovfesting av at alle kommuner må utvikle handlingsplaner mot familiefattigdom.

Blant kommunene som har en plan svarte tre av fire at planene er nyttige i arbeidet mot fattigdom. Firing Hvambsal mener det bør motivere alle kommuner til å få sin plan på plass.

– Har du et problem, må du ha en plan. Kirkens Bymisjon og Redd Barna mener derfor det bør være et lovkrav at kommunene har en plan for å hjelpe sine familier med dårlig økonomi.

Generalsekretæren i Kirkens Bymisjon sier vi ikke kan slå oss til tåls før en plan er på plass i alle norske kommuner.

– Ikke bare annethvert, men alle barn i fattige familier fortjener det.

Rapport: Betydningen av kommunale planer i arbeidet med å bekjempe familiefattigdom

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *