Flere arbeidsledige i Vestfold og Telemark

Arbeidsledigheten har økt i 2024. Ved utgangen av året er 6.522 personer registrert som helt arbeidsledige eller arbeidssøkere på tiltak i Vestfold og Telemark. Det er nesten 500 flere enn for ett år siden.

– Arbeidsledigheten har vært lav i 2024, men den har steget gjennom året. Noen av årsakene til økningen har vært at stadig flere flyktninger fra Ukraina har registrert seg som arbeidssøkere, og at en svak vekst i norsk økonomi har ført til at flere har mistet jobben i bransjer som bygg og anlegg. Arbeidsledigheten blir også påvirket av at arbeidssøkerne ofte ikke har den kompetansen arbeidsgiverne etterspør, sier direktør i Nav Vestfold og Telemark Anders Anundsen.

Høy ledighet i Vestfold og Telemark

Gjennomsnittlig arbeidsledighet i landet er 2,6 prosent, mens den er 3,1 prosent i Vestfold og Telemark. Kun Østfold har høyere ledighet enn Vestfold og Telemark.

– At vår region har høyere ledighet enn de fleste andre henger blant annet sammen med næringssammensetningen her. I Vestfold og Telemark jobber en stor andel i konjunktursensitive bransjer som bygg og anlegg, industri og varehandel, sier Anundsen.

Lavere blant de som har fullført videregående utdanning

Andelen arbeidsledige er høyest blant de med som ikke har fullført videregående utdanning. I desember er 5,5 prosent av de med grunnskole som utdanning arbeidsledige, mens prosentandelen er 2,3 blant de som har fullført videregående opplæring.

Permitteringer

Det er få personer som er registrert som permitterte i Vestfold og Telemark, men det er en økning i permitteringsvarsler fra arbeidsgivere til Nav. Flest varsler kommer fra bygg og anleggsbransjen, men også noen fra industri, varehandel, overnatting og servering.

Neste års muligheter

– Det er forventet at arbeidsledigheten vil fortsette å stige litt i 2025. Det forventes flere arbeidssøkende flyktninger fra Ukraina, og det forventes at utviklingen med færre oppdrag innen konjunktursensitive bransjer vil fortsette. Derfor blir det ekstra viktig å øke tilgangen til den kompetansen arbeidsgiverne trenger fremover. Nav skal prioritere å hjelpe flere unge og innvandrere i jobb, og bidra til å bygge kompetanse sammen med arbeidsgivere og andre partnere. Mulighetene for å finne løsninger sammen for å få flere i aktivitet og arbeid er store, avslutter Anundsen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *