Podkasten «Det virker!» inviterer denne gangen til en åpen og uformell samtale om dysleksi med Høyre-leder Erna Solberg og professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo, Monica Melby-Lervåg. Foto: Fredrik Solli Wandem, SpedAims

Erna Solberg snakker åpent om dysleksi i ny podkast

Tidligere statsminister Erna Solberg har dysleksi. — Diagnosen fikk jeg på 70-tallet hos Eikelund skole for evneveike, forteller hun i et ferskt intervju for Universitetet i Oslo.

I en uformell samtale med en av Norges fremste eksperter i leseforskning, deler Erna Solberg ærlig om sine utfordringer med dysleksi og hvordan det har påvirket skolegangen og livet hennes.

— Som liten var jeg glad i å lese, og jeg kunne egentlig lese da jeg begynte på skolen. Men stavingen min var litt i hytt og pine. Selv om jeg gjorde det greit på skolen ellers og var flink til å lese høyt, merket jeg at jeg strevde med lange ord, forteller Solberg.

Årene gikk

Siden hun greide seg såpass bra muntlig, tok det mange år før Erna fikk hjelp. Det var fransklæreren hennes som til slutt tok opp problemet. Da var Erna 16 år gammel.

— Hun lurte på om jeg noen gang hadde blitt testet for ordblindhet, som det het den gangen. Jeg husker hun sa: «Du klarer deg bra muntlig, men du skriver nesten uforståelig», forteller Solberg.

Solberg fikk etter hvert vite at hun hadde det som den gangen ble kalt visuelt betinget dysleksi.

— Diagnosen fikk jeg på Eikelund skole for evneveike. Det er mange rare ord vi har med oss fra gamle tider, smiler hun.

Det er hjelp å få!

Solberg synes det i dag skjer mye bra i samfunnet, med digitalisering og ny teknologi, som gjør at dysleksien ikke nødvendigvis trenger å være så avgjørende. Hun deler også noen gode råd til andre som er i samme situasjon som hun var på 70-tallet.

— Hvis du er barn og opplever at du sliter, snakk med en voksen. Hvis du som forelder opplever at barna dine sliter, ta det opp med skolen. For det er masse hjelp å få. Det finnes også utrolig mye læringsmateriell og andre ting som gjør at det kan bli enklere for alle med dysleksi, sier hun.

Ikke et hinder i dag

Selv om Solberg fortsatt skriver og staver en del feil i dag, hindrer ikke dysleksien henne i å fungere i jobben som politiker og partileder.

— For meg har den digitale verden betydd veldig mye. Jeg har gode retteprogrammer som hjelper meg, og disse har blitt mye bedre enn de var tidligere. Ofte får jeg også andre til å lese over for meg, og det fungerer bra. Men jeg ville ikke begitt meg ut på å skrive på fransk. Jeg holder meg til å klare meg med litt turistfransk når jeg er i Frankrike, sier hun.

Om podkasten

Hele intervjuet med Erna Solberg kan du høre siste episode i podkasten «Det virker!», som blir produsert av SpedAims – Senter for spesialpedagogisk forskning og inkludering.

Hør episoden her >>

I studio er også professor i spesialpedagogikk, Monica Melby-Lervåg, som oppdaterer Høyre-lederen på det siste innen forskningen på feltet.

Programleder og produsent er Fredrik Solli Wandem, kommunikasjonsrådgiver i SpedAims.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *