I jule- og nyttårshelgen er det mange branner. Tørrkoking på komfyren, brannsmitte fra levende lys og feil i elektrisk julepynt er noen av årsakene. (Foto: If)

Disse dagene brenner det oftest i julen

Fire dager peker seg ut i brannstatistikken rundt jul og nyttår. Tre av dem overrasker.

I romjulen, 27. desember, 28. desember og 30. desember, er det flere branner enn de andre dagene i dette tidsrommet. Den klare branntoppen er 1. nyttårsdag, hvor branntilløpene og brannene egentlig er knyttet til feiringen av nyttårsaften.

Det viser en analyse forsikringsselskapet If har gjort av brannskadestatistikk for hele forsikringsbransjen de siste fem årene. Statistikken fra Finans Norge omfatter alle skader knyttet til brann, både ved brannutrykninger og branntilløp.

Til sammen i femårsperioden har det vært 592 meldte brannskader første nyttårsdag. På julaften har det til sammenligning vært 266 meldte skader.

– Vi er faktisk litt overrasket over at det er flere branntilløp og branner på mange av dagene i romjulen enn på lille julaften og julaften, når mange er samlet. Skadene på første nyttårsdag – som egentlig knytter seg til feiringen nyttårsaften og det som skjer midt på natten der – er mer åpenbare, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Alkohol svekker dømmekraften

Selv om det kan være vanskelig å finne en entydig og åpenbar forklaring på hvorfor det er såpass mange branner i selve romjulen, tar Clementz sjansen på å spekulere litt:

– Mange er i juleselskaper, og vi koser oss med mat og god drikke. Tørrkoking på kjøkkenet, brannsmitte fra levende lys og gnister fra peisen kan dra opp tallene disse dagene, sier han.

– I noen selskaper blir det drukket mye alkohol, og dømmekraften og kroppskontrollen kan bli svekket. Det er lett å skumpe borti et telys eller glemme å slukke stearinlysene før du sovner. For andre kan det bli et sjokk å oppdage at maten du burde passet på komfyren svir seg mer enn godt er. I verste fall utvikler tørrkokingen seg til giftig røyk og brann, sier kommunikasjonssjefen i If.

Branner i jule- og nyttårsdagene siste fem år

Lille julaften 255
Julaften 266
1. juledag 219
2. juledag 266
27. desember 331
28. desember 356
29. desember 241
30. desember 324
Nyttårsaften 291
1. nyttårsdag 592
2. januar 298

Meldte brannskader til norske forsikringsseselskaper sammenlagt siste fem år. Kilde: Finans Norge

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *