Alle 22 partnere var representert i Gijon i Asturias. Her besøker prosjektet en typisk eplesider-produsent som det er mange av i denne delen av Spania, som har en varm utgave av Norges vestlandsklima

Digitale løsninger for små og mellomstore gårder

EU-prosjektet GUARDIANS har som mål å styrke små og mellomstore gårder konkurranseevne ved hjelp av relevante digitale teknologier. Teknologiene skal også bidra til å fremme bærekraftig matproduksjon og bevare biologisk mangfold.

Nofimas rolle i prosjektet er å undersøke hvordan de teknologiske løsningene fungerer i praksis. Denne jobben vil gjøres av Nofimas innovasjonsforskerne. De skal dokumentere hvor nyttige de digitale løsningene er for små- og mellomstore gårder.

– Vi kommer til å samle inn data ved å spørre matprodusentene om deres erfaringer og meninger, og kombinere dette med intervjuer med personer i ulike ledd i matsystemet for å avdekke om det er noen uventede effekter av de digitale løsningene som blir brukt, sier innovasjonsforsker Sveinung Grimsby i Nofima. Han leder Nofimas del i prosjektet.

Droner, sensorer og kontrollsystem

Prosjektet vil teste ut ni digitale teknologier på gårder i Italia, Spania, Sverige og Tsjekkia.

SATIVUM er et verktøy for som kan hjelpe bønder med å administrere avlingene sine mer effektivt. Bøndene kan få innsikt i avlingenes vekst og helse, samt mulighet til å optimalisere bruken av næringsstoffer for å unngå avfall og jordforurensning. SATIVUM er utviklet av ITACyL. CARBON er et verktøy utviklet for å gi bønder bedre innsikt i miljøpåvirkningen fra virksomheten.

CZU (Czech University of Life Sciences Prague) utvikler GrassGuarddroner for mer effektiv gressproduksjon i kupert terreng. Det svenske startup-selskapet FLOX utvikler droner for både å overvåke og beskytte åkrer mot skader av ville dyr, mens IVL (Svenska miljøinstituttet) utvikler analysemetoder som gir bøndene informasjon om jordens helse og kvalitet. LINKS leverer en plattform for klima- og værovervåking.

ART21 er navnet på et system som ved hjelp av sensorer i bikuber gjør det mulig å overvåke bienes tilfredshet og optimalisere honningproduksjonen. Til slutt har vi prosjektkoordinatoren CTIC som utvikler både en plattform for overvåking av drivhusgasser og et datasystem for miljøsertifisering.

Involvering er nødvendig

Å involvere bønder, teknologiselskap, forskere og andre aktuelle aktører i matverdikjeden i utviklingen av løsningene er en sentral del av prosjektet. Dette bidrar til å sikre at bøndene opplever de digitale løsningene som nyttige og brukervennlige, og dermed tar dem i bruk.

I tillegg til gårdene som deltar som partnere i prosjektet, vil de digitale løsningene testes ut på ytterligere 95 gårder.

– Vårt mål er å gi små og mellomstore matprodusenter nye tilpassede verktøy for å lykkes i en stadig mer konkurranseutsatt bransje. Disse moderne løsningene har ikke vært tilgjengelige eller tilpasset disse bøndene før nå, avslutter Sveinung Grimsby.

Fakta om prosjektet:

GUARDIANS er et fireårig prosjekt med 22 partnere fra ni europeiske land. Prosjektet er finansiert med 5 millioner Euro gjennom Horisont Europa, og ledes av CTIC Technology (Spania).

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *