Endringer i egen økonomi gjør at nordmenn er forberedt på flere strømsparegrep denne høsten. Foto: Unsplash/Ümit Bulut

Dette er nordmenns sparetiltak i høst

Nordmenn er forberedt på flere sparetiltak som følge av strammere økonomi, viser en ny undersøkelse. Noen grep kan koste mer enn de smaker.

Det går mot kaldere temperaturer, og med det øker også strømprisene. En undersøkelse som Respons analyse har gjennomført for Fremtind, viser at nordmenn er forberedt på flere strømsparegrep også denne høsten. Nær annenhver nordmann (46 prosent) vurderer å kjøre vaske- og oppvaskmaskinen når det er billigst strøm.

– Det er forståelig at norske husholdninger vil spare på strømutgiftene, men jeg frykter at det innebærer å bruke elektriske apparater om natten. Det kan være brannfarlig, så jeg oppfordrer derfor på det sterkeste til å være våken og til stede når disse er i bruk, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

I 2022 var det 146 branner som startet i elektrisk husholdningsutstyr beregnet for vask og tørk i Norge, viser brannstatistikk.no.

Fare for frostskader

39 prosent, som tilsvarer rundt 1,7 millioner nordmenn, vurderer å skru ned varmen i huset som sparetiltak. Samtidig vurderer 9 prosent nordmenn å skru ned eller slå av varmen på hytta. Det gir økt risiko for frostskader til vinteren, frykter skadeforebyggeren.

– Det er viktig å ha på nok varme slik at vannet i rørene ikke fryser. Du trenger ikke ha oppholdstemperatur på 20 grader i alle rom, men det må være tilstrekkelig med varmekilder som holder rommene frostfrie. Tetningslister rundt vinduene er et tiltak du kan spare penger på ganske raskt. Det hindrer fuktskader rundt vinduer og bidrar også til at du sparer strøm ved fyring, råder skadeforebyggeren.

Flere pipebranner med utbredt fyring

Fjorårets høye strømpriser førte til at rekordmange kjøpte ny peis, og mer utbredt fyring har gitt en økning i antall pipebranner de siste årene.

I undersøkelsen oppgir én av tre nordmenn at de vurderer å fyre med ved for å spare strøm denne høsten. Da er riktig fyring avgjørende for å unngå pipebranner.

– Før du fyrer i peisen, er det noen grep du bør gjøre. Sjekk at du har tørr ved, rengjør peisen godt og sørg for tilstrekkelig med trekk, sier Hofstad-Nielsen.

Vurderer å kutte ut forsikringen

Ni prosent under 35 år svarer at de vurderer å kutte én eller flere forsikringer som følge av strammere økonomi. Det kan koste mer enn du sparer, advarer skadeforebyggeren.

Særlig fraråder hun deg å si opp personforsikringen.

– Det kan være fristende å spare noen kroner, men husk at en vanskelig økonomisk situasjon kan bli enda verre om noe uforutsett skjer. Uten en personforsikring, vil du ikke få dekket opp det økonomiske tapet hvis du plutselig skulle bli rammet av en ulykke og bli arbeidsufør, avslutter Hofstad-Nielsen.

Disse sparegrepene vurderer nordmenn, som følge av strammere økonomi:

 • Kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin når det er billigst strøm: 46%
 • Skru ned varmen i boligen: 39%
 • Reise mindre på ferie: 36%
 • Fyre med ved: 32%
 • Lade elbil når det er billigst strøm: 20%
 • Utsette vedlikehold av bolig: 15%
 • Skru ned eller slå av varme på hytta: 9%
 • Droppe en eller flere forsikringer: 6%
 • Leie fremfor å eie bil: 3%
 • Selge hytte eller ekstra leilighet: 2%
 • Annet: 4%
 • Ingenting: 22%

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *