Disse skal delta i Melodi Grand Prix 2024. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Dette er artistene i «Melodi Grand Prix 2024»

18 artister skal kjempe om å vinne «Melodi Grand Prix 2024». Dette er årets deltakere.

Artistene er fordelt på tre delfinaler. Tre av låtene i hver av disse sendingene går videre til finalen. Delfinalene vil bli sendt fra NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo. Den første går av stabelen lørdag 13. januar.

De ni finalistene skal så kjempe om å vinne konkurransen i den store finalen lørdag 3. februar. Den finner sted i Trondheim Spektrum.

Delfinale 1 – Lørdag 13. januar

Margaret Berger: «Oblivion» 

Tekst og melodi: Margaret Berger, Anders Kjær, Minoca Engeseth og Sivert Hjeltnes Hagtvedt 

Margaret Berger Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Margaret Berger er et kjent navn i denne konkurransen. Hun vant MGP i 2013 og kom på en imponerende fjerdeplass i Eurovision med låta «I Feed You My Love». Med sine harde og kule beats, stemmeprakt og varme personlighet har hun fått en spesiell plass i LHBTQ+-miljøet. Hun er hyppig representert på pride-arrangementer både i Norden og i Storbritannia.

Trønderen har oppnådd mye etter at hun gikk av «Idol»-scenen i 2004. Med det kritikerroste debutalbumet «Chameleon» ble hun nominert til Spellemann. Låta «Lifetime Guarantee» fra samme album ble en publikumsfavoritt, og den tilhørende musikkvideoen vant en Spellemann og var i tung rotasjon på «MTV Fresh». I 2006 flyttet hun sitt musikalske uttrykk nærmere elektropop med albumet «Pretty Scary Silver Fairy». I senere tid har hun utforsket musikk på egen dialekt, noe som har resultert i fire singler. Margaret har også vært å se blant annet i «Hver gang vi møtes» i 2016 og «Maskorama» i 2021. 11 år etter Eurovision-eventyret er Margaret nå tilbake i MGP med låta «Oblivion».

Myra: «Heart on fire»   

Tekst og melodi: David Atarodiyan, Svein Hermansen og Regina Tucker 

Myra. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Myra er en prisvinnende låtskriver og artist fra Bergen. Med låter som «Hjemløs i egen by» og «Dovre faller» har 29-åringen etablert seg på den norske musikkscenen de siste årene. Hun startet faktisk karrieren i baksetet i en Uber tilbake i 2016. Sjåføren ble imponert over Myras freestyle-rap og kjørte henne så til et musikkstudio. Siden har hun stått på noen av de største scenene i Norge. Hun har blant annet opptrådt på Øyafestivalen, hatt ukens låt på NRK P3, blitt nominert til årets nykommer på P3 Gull og vunnet Edvard-prisen i 2020 for teksten til låta «Hjemløs i egen by». Videre har hun deltatt i «Stjernekamp» og i «Hver gang vi møtes». I fjor høst var hun også aktuell i «Skal vi danse». Myra er opptatt av å utforske nye ting og å kunne romme mye som menneske – som både rap og glitter.

Gjennom livet har Myra opplevd flukt fra krig og en barndom i mange ulike barnehjem og fosterhjem. Disse erfaringene kunne ha gjort hjertet kaldt. Sangen i MGP er derimot en erklæring til kjærligheten og håpet om alltid å holde hjertet i brann. Nå gleder hun seg til å delta i Norges største musikkshow med låta «Heart on fire».

Ingrid Jasmin: «Eya»    

Tekst og melodi: Ingrid Jasmin Vogt og Jonas Kroon  

Ingrid Jasmin. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Publikum møtte en artist ganske ulik alt annet på den norske musikkscenen da Ingrid Jasmin slapp debutsingelen i 2021. Hennes elektroakustiske blanding av tradisjoner i moderne produksjon, fremført med en karakteristisk vokalstil, har vakt oppmerksomhet utenfor Norges grenser. Senest nevnt av Billboard som «en totalt forfriskende blanding av nordisk folkemusikk, R&B og latin».

Ingrid Jasmin har vokst opp i Telemark, et av kjerneområdene for norsk folkemusikk, og har familiebånd til Latin-Amerika. Den musikalske reisen er beriket av hennes varierte bakgrunn. Hun studerte flamenco sammen med tradisjonell norsk musikk og satte dermed tonen for debutalbumet «Luna». Hun vant Spellemann 2022 i Åpen klasse for dette albumet. I tillegg til en Spellemannpris mottok plata også bred anerkjennelse fra kritikere.

Hun har begeistret publikum med sin sterke musikalske energi på scenen, med opptredener i flere norske byer, festivaler som Havana World Music og by:Larm og TV-programmet «NRK-scenen». Den trespråklige artisten, låtskriveren og produsenten er nå klar til å bergta MGP-publikumet med låta «Eya».

GOTHMINISTER: «We Come Alive»  

Tekst og melodi: Bjørn Alexander Brem 

Gothminister. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

GOTHMINISTER er Bjørn Alexander Brems hjertebarn og alter ego. Til daglig jobber Oslo-mannen som advokat, men om natten kommer GOTHMINISTER fram. Bjørn Alexander tar ut sine kreative sider gjennom imponerende kostymer og musikk. GOTHMINISTER spilte nylig for over 30.000 mennesker i Tyskland og har turnert i flere enn 40 land gjennom en årrekke. I fjor ga de ut albumet «Pandemonium» som vant kåringen «Dark Album of the Year», og danket ut blant andre Rammstein og Placebo. GOTHMINISTER har utallige listeplasseringer i Tyskland og vant hele 19 internasjonale filmpriser for to av musikkvideoene i fjor.

Låta «We Come Alive» har vært et samarbeid med produsent Jesper Borgen (Alan Walker, Coldplay) og handler om det verdifulle i leken, om å tro på seg selv og stå sammen mot all urettferdighet. Med seg på scenen i MGP har han blant andre korist Hege Rødfjell, som har lang erfaring fra både band, orkester, TV og film.

Fredrik Halland: «Stranded»   

Tekst og melodi: Fredrik Halland, Jenson Vaughan og Ruthy Raba 

Fredrik Halland. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Fredrik Halland flyttet fra Bergen til Los Angeles da han var 16 år for å følge drømmen sin. Han studerte på Musicians Institute i ett år før han turnerte med den amerikanske artisten Colbie Caillat. Fredrik begynte senere å jobbe i studio som låtskriver, produsent og gitarist. Han har spilt, skrevet og turnert med artister som Justin Bieber, Michael Jackson, Colbie Caillat, Gavin DeGraw, Becky G, Babyface og mange flere. Nå har 30-åringen flyttet tilbake til Norge og vil satse på sin egen artistkarriere. Han er klar for å delta i årets MGP med låta «Stranded». Den har han skrevet sammen med Jenson Vaughan og Ruthy Raba. Sangen handler om viktigheten av å være der for noen i vanskelige og ensomme tider.

Mathilde SPZ: «Woman Show» ft. Chris Archer & Slam Dunk  

Tekst og melodi: Audun Agnar Guldbrandsen, Silje Montsko Blandkjenn, Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen, Linda Dale, Christopher Colin Archer og Mathilde Espeseth 

Mathilde SPZ ft. Chris Archer & Slam Dunk. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Mathilde SPZ er et fyrverkeri av en artist som har skrevet og fremført egne låter siden hun var ni år. Hun har sunget på en imponerende lang liste av festivaler og scener og underholder årlig flere titalls tusen publikummere med sin energiske tilstedeværelse på scenen. I MGP-sammenheng deltar hun derimot ikke med et «one man show», men med sitt «Woman Show» – en festsang for de introverte!

Hun har med seg to energiske artister på denne låta. Chris Archer har over 50 millioner avspillinger, fra russemusikk til pop, og mange i vårt vidstrakte land vil nok kjenne igjen stemmen hans fra festglad musikk. Petter Haga, bedre kjent som Slam Dunk og «Mango IPA-mannen», har gått fra sivilingeniør og gründer til artist, konferansier og foredragsholder med sine humoristiske låter.

Sammen inntar Mathilde og hennes to «hypemen» scenen med mottoet «You do you». Vær deg selv, og gjør din greie!

Delfinale 2 – Lørdag 20. januar

Gåte: «Ulveham» 

Tekst og melodi: Sveinung Eklo Sundli, Ronny Graff Janssen, Marit Jensen Lillebuen, Gunnhild Sundli, Magnus Børmark og Jon Even Schärer 

Gåte. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Gåte fikk sitt gjennombrudd på starten av 2000-tallet og skulle raskt vise seg å bli en nasjonalskatt. Deres unike kombinasjon av tradisjonell norsk folkemusikk og eksplosiv rock løftet dem ut av øvingskjelleren og inn på store scener på rekordtid. Bandet opplevde enorm suksess med spektakulære liveshow, to kritikerroste studioalbum, to EP-er og et livealbum. Gåte solgte i denne perioden mer enn 100.000 album, gikk rett til topps på VG-lista og vant Spellemann-pris i 2002 som «beste nykommer».

Det kritikerroste bandet tok en 12 år lang pause før de i 2017 kom med en etterlengtet retur. Siden da har Gåte nok en gang levert konserter og musikk til strålende mottakelse og anmeldelser. Interessen for skandinavisk folklore er stor også utenfor våre landegrenser. Nå er bandet klar for å stå på MGP-scenen med låta «Ulveham».

Super Rob, Erika Norwich: «My AI»   

Tekst og melodi: Lars Horn Lavik, Super Rob, Erika Norwich og Kristian Liljan 

Super Rob og Erika Norwich. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Erika Norwich er en talentfull låtskriver og artist fra Trondheim. Hun har gjort seg bemerket med populære låter som «Til Lillebror» og EP-en «Fra hjertet til hodet og ut». Med sin ukonvensjonelle, ærlige tilnærming til musikken, livet og sosiale medier både provoserer og rører Erika hjertene til dem som hører på og ser henne.

I sitt neste eventyr har Erika funnet en uventet samarbeidspartner og bestevenn i Super Rob: en nesten tre meter høy robot som er oppdatert med den nyeste KI-teknologi. Han fungerer litt som den digitale assistenten Siri. Av og til er han helt genial, mens andre ganger er han bare irriterende. Han er full av klisjéer og er ikke redd for å bruke dem. Super Rob er her for å hjelpe mennesker og vil helst bare skape god stemning for hele verden. Med sin KI-teknologi var han til god hjelp da de skulle skrive «My AI», men han hadde kommet til kort uten de menneskelige låtskriverne Erika Norwich, Lars Lavik og Kristian Liljan.

Erika og Super Rob er uten tvil en nyskapende duo. De er med i MGP 2024 for å ta publikum med storm.

Mileo: «You’re Mine» 

Tekst og melodi: Miles Curtis Sesselmann 

Mileo. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Mileo er en norsk-australsk sanger, låtskriver og produsent. Han vokste opp med å reise mellom Oslo og Sydney med sin norske far og australske mor. Som barn lærte han om musikk gjennom skolegangen. Han forsto tidlig at han måtte lære seg å skrive og produsere egne låter for å få utløp for det musikalske på innsiden. Med sin overdrevne fantasi, kreative sans, mørke humor og unike sound forfører han lytteren inn i sin egen verden. Låta «You’re Mine» er intet unntak fra dette. En fengslende synth-tung produksjon, med skrekkfilmlignende takter og en underholdende og urovekkende nerve. Låta handler om å være så betatt av en person at du er villig til å gjøre nesten hva som helst for at det skal bli dere to. Mileo har de siste årene skrevet og produsert for flere norske artister, deriblant Madcon, Chris Holsten, Mugisho, Alexandra Joner og Adelen.

ELI KRISTIN: «Touch of Venus»   

Tekst og melodi: Ronny Graff Janssen og Eli Kristin Hanssveen 

ELI KRISTIN. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

ELI KRISTIN er en ekte operadiva. Eller er hun egentlig det? Hun har riktignok vært fast ansatt ved operaen i en årrekke og hatt hovedroller i de mest berømte oppsetningene. Men i alle år har hun hatt en drøm om være med i MGP. Hun trodde døra ble lukket da hun trådte inn på de store operascenene, men nå står den på vidt gap inn til denne elleville musikkfesten. For Eli Kristin er først og fremst en musikkelsker som nekter å bli satt i bås.

Hun ble for alvor kjent som deltaker i «Stjernekamp», hvor hun de senere år også har vært både operacoach og duettpartner for deltakerne. Nå har hun skrevet «Touch of Venus» sammen med Ronny Janssen. Låta handler om hvordan vi – på vårt mest sårbare punkt i livet – enten kan bukke under eller oppdage hvor sterke vi egentlig er. Budskapet er i høyeste grad basert på Eli Kristins eget liv.

Dag Erik Oksvold og Anne Fagermo: «Judge Tenderly of Me»   

Tekst og melodi: Dag Erik Oksvold, Alexander Pettersen og Anne Fagermo  

Dag Erik Oksvold og Anne Fagermo. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

De fant tonen musikalsk under «The Voice» i fjor. De tidligere konkurrentene har i ettertid samarbeidet om musikken, deltatt i «Beat for beat» og er nå klare for MGP-scenen med låta «Judge Tenderly of Me». Den har allerede fått god anmeldelse av Adresseavisen.

Anne Fagermo har på kort tid gjort seg bemerket som en talentfull sanger og låtskriver. Med sin særegne stemme og unike musikalske stil har hun de siste årene stått på både store og små scener og gitt ut flere singler. Anne Fagermo har røtter i pop/rock-sjangeren, men låtene hennes har også en country-inspirert sound. Hun begynte å gi ut egen musikk i 2019 og slapp den live-innspilte EP-en «Stone Church Sessions» i 2020.

Dag Erik Oksvold har gjort seg bemerket med sin fløyelsmyke vokal og sin underholdende sjarme. Han har en lang artist- og musikkarriere bak seg, hvor han blant annet spilte trommer i «Hver gang vi møtes», «Melodi Grand Prix» og andre større produksjoner. I 2021 ga han ut sitt debutalbum «Back Then», en countryplate som er innspilt i Norge og Nashville.

Farida: «Heartache» 

Tekst og melodi: Farida Louise Bolseth Benounis, Kristian Wiik, Ilja Eriksson og Olav Tokerud 

Farida. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Farida er ikke et ukjent navn for dem som har fulgt norsk musikkbransje de siste syv årene. Hun har varmet opp for Dua Lipa, spilt på Øyafestivalen, opptrådd på by:Larm to ganger, vunnet prisen for «Årets forbilde» på samme festival, og ikke minst vært å se på South by Southwest i Texas. Like før jul var hun på en utsolgt juleturné for andre året på rad.

Gjøvikjenta er også en dyktig låtskriver. I 2021 kom Farida til finalen i prestisjetunge «John Lennon Songwriting Competition» i New York med den selvkomponerte låta «Do About It». I desember 2022 skrev hun to K-pop-låter for gruppene Red Velvet og WayV. Disse skrev hun sammen med Karen Poole, kjent for å ha jobbet med blant andre verdensstjernene David Guetta og Zara Larsson. Farida er også en av låtskriverne på låta «Love Is A Drug», som den anerkjente DJ-en Armin van Buuren ga ut i fjor høst. Ellers vil mange fans huske Farida fra hennes forrige deltakelse i MGP. Hun gikk til finalen i 2022 med balladen «Dangerous», en låt som også ble brukt i TV 2- og Netflix-serien «Blodsbrødre».

Nå er Farida klar for et MGP-comeback med en låt og et show som skiller seg ut fra alt annet hun har gjort tidligere.

Delfinale 3 – Lørdag 27. januar

KEiiNO: «Damdiggida» 

Tekst og melodi: Alexandra Rotan, Fred Buljo, Tom Hugo Hermansen, Alexander N. Olsson og Jakob Redtzer 

KEiiNO. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Fem år er gått siden KEiiNO kombinerte urnorske melodier, joik og dansbar pop for første gang. Siden KEiiNO vant seernes hjerter i Eurovision i 2019 har de toppet hitlister, blitt radiofavoritter, vunnet priser og blitt nominert til Spellemann. KEiiNO sin unike sound har gitt gruppa en stor internasjonal fanskare og mer enn 150 millioner avspillinger. De har blant annet turnert i Australia to ganger og spilt for store folkemengder i Europa flere ganger.

For Alexandra, Fred og Tom Hugo er Melodi Grand Prix kvalifiseringen til EM i pop. Når de plutselig satt med en låt de visste kunne engasjere veldig mange, ville de gjøre et nytt forsøk på å ta seieren hjem. «Damdiggida» handler om følelsen man får når ting bare klaffer, når man er i flytsonen og smilet kommer på. Hva som gir deg «Damdiggida» er forskjellig fra person til person, men følelsen forener oss, akkurat som MGP og Eurovision forener folk fra ulik bakgrunn, alder og kultur gjennom musikk. Akkurat som KEiiNO.

MIIA: «Green Lights»  

Tekst og melodi: Benjamin Dan Ravn Fahre, Mia Virik Kristensen, Mugoshi David Nhonzi, Emelie Hollow og Ida Botten 

MIIA. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

MIIAs rå og hjerteskjærende vokaler erobret mange lyttere rundt om i verden med singelen «Dynasty» tilbake i 2015. Låta ble omtalt av Billboard og var en del av hitlister som New Music Friday globalt. I skrivende stund har den over 161 millioner avspillinger på Spotify. «Dynasty» ble selve grunnsteinen for den artisten MIIA alltid hadde drømt om å være.

Bak artistnavnet finner vi Mia Virik Kristensen fra Kragerø. Siden det store gjennombruddet har MIIAs publikum bare vokst, som et samhold av hengivne tilhengere fra alle verdenshjørner. De har ventet tålmodig på MIIAs triumferende comeback. Nå, etter å ha gravd dypt i sin musikalske sjel for å finne den genuine kunstneren i seg selv, er MIIA endelig klar til å avsløre veien videre.

I 2023 løfter MIIA sløret for et nytt kapittel, en debut-EP med såre og sterke historier fra livet hennes. Det er et lydlandskap som bøyer seg gjennom følelser, formet av erfaringer og lidenskap, og som markerer begynnelsen på en tidløs kunstnerisk ferd, full av autentisitet og fornyet kraft. Nå tar hun sats i MGP-sammenheng med «Green Lights» og ønsker å representere Norge på den storslåtte Eurovision-scenen.

Annprincess: «Save Me»  

Tekst og melodi: Annprincess Johnson  

Annprincess. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Annprincess er en artist og låtskriver fra Lier. Hun er opprinnelig fra Liberia og flyktet til Norge sammen med sin mor da hun var syv år. 32-åringen elsker å skrive låter som får andre til å føle seg sterke, sett og hørt. Hun meldte seg på Norske Talenter da hun var i ungdomsårene, og deltok i «The Voice» i 2022. Annprincess satset profesjonelt på musikk i 2019 etter å ha studert psykologi. Samme året slapp hun debutsingelen «Middle of the Night», som fikk internasjonal oppmerksomhet fra blant annet Sky News. Nå er Annprincess klar for å delta i Melodi Grand Prix. Låta «Save Me» handler om ensomheten man føler på av at andre påpeker hvor annerledes man er. Bidraget handler også om å akseptere det, godta hvordan man er og å stå opp for seg selv.

Thomas Jenssen: «Take Me To Heaven» 

Tekst og melodi: Thomas Jenssen, Ricky Hanley, David Fremberg og Jonas Holteberg Jensen 

Thomas Jenssen. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Thomas Jenssen er en artist og låtskriver fra Levanger i Trøndelag. Han har de siste årene studert musikk ved Universitetet i Agder og går nå siste året på master i låtskriving. Trønderen har skrevet låter og samarbeidet med flere produsenter de siste årene. Med flere singelslipp, konserter og et helt ferskt julealbum på norsk i bagasjen er Thomas nå klar for å ta hele Norge med storm. Drømmen har alltid vært å delta i Melodi Grand Prix. Scenen er det stedet han føler seg helt hjemme. Thomas var med som tenor i Oslo Fagottkor i mange år, før han valgte å satse videre på solokarriere som artist. «Take Me To Heaven» handler om å bli betatt av noen og tørre å være sårbar. Å våge å være seg selv er et viktig tema, særlig i det skeive miljøet. Budskapet i låta er noe Thomas brenner for.

MISTRA: «Waltz of Death»   

Tekst og melodi: Benedicte Adrian og Anders Odden

MISTRA. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

I den nye duoen MISTRA braker to ytterpunkter i norsk musikkbransje sammen: popdronning Benedicte Adrian og metal-pioneren Anders Odden. Sammen skal de framføre låta «Waltz of Death».

Benedicte Adrian er tilbake i MGP 40 år etter suksessen med Dollie de Luxe. Duoen, som besto av Benedicte og Ingrid Bjørnov, vant konkurransen med «Lenge Leve Livet». De to fulgte opp suksessen med albumet «Rock vs Opera» og har komponert musikk til flere musikaler sammen. De ga ut sitt siste album som «Adrian/Bjørnov». Som soloartist har Benedicte blant annet sunget rollen som Nattens dronning i «Tryllefløyten» på Den Norske Opera, gitt ut soloalbumet «Desember» og gjestet forskjellige scener både som popartist og klassisk sanger.

Anders Odden har et langt liv bak seg innen black metal. I 1990 debuterte bandet hans, Cadaver, med norgeshistoriens første death metal-LP «Hallucinating Anxiety». Siden den gang har Cadaver utgitt seks album og fått kultstatus i hele verden. Anders har også turnert verden rundt som musiker for andre band som for eksempel Celtic Frost. Han har også samarbeidet med kjente musikere som Ronni Le Tekrø, Ledfoot, Hank Von Hell og Tony Harnell.

Vidar Villa: «MER»  

Tekst og melodi: Vidar Mohaugen, Jonas Thomassen, Martin Thomassen og Mathias Nilsen 

Vidar Villa. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Vidar Villa har de siste årene etablert seg som en av Norges største artister. Mye har skjedd siden han stod på MGP-scenen i 2018, helt i starten av karrieren, og sang om moren til gitaristen sin. Kompisgjengen startet opprinnelig som band i et guttekollektiv. De har nå spilt over 500 konserter og blitt strømmet over 200 millioner ganger, og hele 17 av låtene har fått gull- eller platinatrofé. Blant disse finner vi «One Night Stand», «Den Samme Jævla Sangen» og «Fy Faen Så Deilig». Vidar Villa ble også nominert til Spellemann i 2022 i klassen «festmusikk». Musikken har kanskje utviklet seg siden sist, men det er fortsatt den samme gjengen vi får se på scenen denne gangen. Fokuset er fortsatt å spre glede og stemning.

Vidars bidrag til årets MGP er den sprudlende energibomben «MER». Låta handler om å omfavne alle deler av livet – både det gode og det onde. Teksten skildrer ønsket om å komme seg ut av det gamle, opptråkka sporet man fort kan havne i, og å ønske seg mer – mer av alt!

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *