Livmorbetennelse, eller pyometra som det også heter, er en av de vanligste sykdommene hos tisper. I fjor fikk forsikringsselskapet Agria inn 1.200 skademeldinger som gjaldt diagnosen. Lær deg å kjenne igjen tegnene, slik at du kan oppdage sykdommen i tide!
Mange ukastrerte tisper utvikler betennelse i livmoren i løpet av livet. Godt voksne hunder er mest utsatt, men unge hunder kan også få sykdommen.
Hvorfor oppstår livmorbetennelse?
Sykdommen oppstår som oftest i tiden like etter løpetid når livmoren er påvirket av hormonet progesteron. Da forbereder livmoren seg på å ta imot befruktede egg og slimhinnen er ekstra frodig. I denne tiden kan bakterier komme seg inn i livmoren, vokse og lage en infeksjon.
– Det skilles mellom det vi kaller en åpen livmorbetennelse og en lukket. Ved en åpen livmorbetennelse er livmorhalsen åpen og puss og sekret vil derfor renne ut. En lukket livmorbetennelse er mer alvorlig ettersom livmorhalsen er lukket og alt pusset hoper seg opp inne i livmoren, forteller veterinær Sara Solheim.
Livmorbetennelse kan også oppstå av andre årsaker, for eksempel dersom ikke alle etterbyrdene kommer ut etter at tispa har valpet, eller dersom en drektighet avbrytes uten at fostrene blir avstøtt og kommer ut.
Andre sykdommer som tumorer eller hormonubalanse kan også gi økt fare for betennelse i livmoren.
Symptomer på livmorbetennelse
Det mest vanlige tidlige symptomet på livmorbetennelse, er at tispa begynner å tisse og drikke mer enn hun pleier. Noen vil da tisse inne ettersom de ikke klarer å holde seg.
Et annet tegn på lidelsen er sekret fra vulva. Dette sekretet er som oftest pussaktig, illeluktende og blodtilblandet.
Hos andre kan nedsatt allmenntilstand være det eneste man legger merke til som eier.
Hunden kan ha ett eller flere av disse symptomene:
- Drikker og tisser mer
- Slapp og sløv
- Feber (over 39 grader)
- Redusert matlyst
- Slikker seg mye bak
- Brekninger
- Oppkast
- Diaré
- Buksmerter
- Stiv gange, halthet
- Blodig puss fra kjønnsåpningen (ved åpen livmorbetennelse)
- Stinn og stor i buken (ved lukket livmorbetennelse)
– Dersom du har en middelaldrende til eldre tispe som ikke er kastrert, bør du være litt ekstra oppmerksom på disse symptomene i tiden etter hver løpetid, oppfordrer Solheim.
Når bør du besøke veterinæren?
Hvis du tror at hunden din kan ha livmorbetennelse, skal du ta kontakt med veterinær med en gang.
Tilstanden bør behandles på et så tidlig tidspunkt som mulig. Livmorbetennelse er en livstruende sykdom og tidlig behandling er avgjørende for tispas prognose.
Ved lukket livmorbetennelse kan livmoren i verste fall sprekke og puss lekke ut i bukhulen, noe som vil gjøre tilstanden svært akutt.
– Livmorbetennelse krever rask behandling. Behandlingen går ut på å operere ut livmoren og eggstokkene, altså at tispen kastreres. På denne måten fjerner man hele infeksjonen og det betente vevet. Om tispa klarer seg gjennom operasjonen og dagene etter, vil hun normalt bli helt frisk igjen, avslutter Solheim.