Lofilteret på tørketrommelen må tømmes. Mange nordmenn dropper det. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring

1 av 5 rengjør aldri lofilteret: – Det kan starte brann

Det tar få sekunder, men 1 av 5 dropper å rense lofilteret i tørketrommelen etter bruk. – Det har gått helt galt for flere.

Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren, om tallene som kommer fram i en undersøkelse hvor  Norstat har spurt 1.000 nordmenn om hva de gjør for å forebygge brann.

– Vi har hatt flere saker med tørketromler som starter branner. Lo kan selvantenne, og et fullt lofilter er en brannrisiko. Det er en utrolig unødvendig risiko å ta. Rens filteret hver gang maskinen har vært i bruk, sier Øren.

Brannvesenet er enig

– Jeg renser lofilteret hver gang tørketrommelen har vært i bruk og tenker det er det lureste. Jeg tar det enten det er mye eller lite lo i filteret, sier avdelingsleder for forebyggende avdeling i Sandefjord brannvesen, Øystein Mathisen.

Øren i Frende liker dårlig at mer enn 20 prosent av de spurte sier at de aldri har rengjort lofilteret i tørketrommelen sin.

– Det synes jeg er sjokkerende. Jeg vil ikke tenke på hvordan det ser ut i de maskinene. Det verste er brannfaren det skaper, men maskinene tørker dårligere også, sier branneksperten i Frende.

Slik kan brannen starte

– Hvis du aldri rengjør lofilteret kan det bli varmgang i maskinen. Luftsirkulasjonen blir dårligere, og det er ganske spreke varmeelementer i disse tromlene, sier Øystein Mathisen i Sandefjord brannvesen.

– Det som skjer når du får varmgang er at loen i seg selv kan ta fyr sammen med det som er inne i trommelen, sier han.

Starter boligbranner hvert år

Ifølge tall fra DSB var det 242 boligbranner mellom 2016 og 2022 som startet i vaskemaskin eller tørketrommel.

– Det er rett over 40 hvert eneste år. Og i tillegg er den største andelen av branner i norske hus kategorisert med brannårsak «ukjent», så tallet kan være langt høyere. Uansett hva totaltallet er, skjer det for ofte og mange kan unngås med bedre rutiner, sier Øystein Øren.

– Det er ikke slik at det er noe i veien med maskinen hver gang en brann starter i disse apparatene, sier han.

Så ofte rengjør nordmenn lofilteret

  • Etter hver vask – 42 prosent
  • Etter annenhver vask – 10 prosent
  • Siste måneden – 12 prosent
  • Siste halve året – 7 prosent
  • Siste året – 5 prosent
  • Mer enn et år siden – 3 prosent
  • Har aldri gjort det – 21 prosent   (Kilde: Frende Forsikring, undersøkelsen er utført av Norstat) 

Undersøkelsen viser at det knapt er forskjeller mellom aldersgruppene. 30-åringene er “flinkest”. Der har 19 prosent aldri rengjort lofilteret. Aldersgruppen 18-29 år er verst med 22 prosent.

– Dette er utrolig slurvete og slapt. Her må vi skjerpe oss, sier Øren i Frende.

Men det er et filter til du må vite om…

I tillegg til lofilteret finnes det også et annet filter som du bør se til jevnlig. Dette er litt vanskeligere å finne.

– I en kondenstrommel heter dette finfilter og det er plassert bak en luke under åpningen på trommelen, sammen med noen kjøleriller. Dette filteret er det nok bare jeg i familien som har som rutine å sjekke. Jeg opplever at det gror litt igjen hvis det ikke renses, så jeg ser til det omtrent hver fjerde vask, sier Øystein Mathisen i Sandefjord brannvesen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *